Currywurst

We wonen bijna in het smalste deel van Limburg wat betekent dat je heel snel in Belgie maar ook in Duitsland bent. Voor de dagelijkse boodschappen ben ik vaak in Duitsland te vinden. De meeste Duitse supermarkten liggen vlak over de grens meestal met een flink aantal naast elkaar, in tegenstelling tot hier in Limburg waar alles mijlenver uit elkaar ligt. En dat winkelt prettiger vind ik maar vooral sneller.

Ik weet dat veel Nederlanders vinden dat ons “Limburgs” veel op de Duitse taal lijkt maar dat wil niet zeggen dat iedere Limburger ook goed Duits spreekt. Ooit in een grijs verleden hief mijn Duits leraar (ook nog godsdienstleraar) zijn handen naar de Heer telkens als hij mijn proefwerken na keek. Om hem uit zijn lijden te verlossen (en wellicht de Heer) heb ik het vak maar laten vallen bij de eerste mogelijkheid. Dat betekent dat ik niet zo heel goed gebekt ben over de grens en meestal niet veel verder kom dan “Karte bitte” om aan te geven dat ik met de pin wil betalen en “sjus” als ik m’n kar betaald heb. Ik gooi er maar meestal een brede glimlach achter aan om uit te leggen dat ik met goede bedoelingen kom. Zelfs als ik met rood-wit-blauwe vlaggetjes ga tanken op de spaarzame momenten dat ons Nederlands team eens wint van Duitsland :)

Bron: Wikipedia

De currywurst, wie kent hem niet. Bij van die kraampjes op een kerstmarkt of oktoberfest. In sommige supermarkten zijn ze zelfs te krijgen met saus en al. Maar het is ook heel makkelijk zelf te maken. Zo goed zelfs dat mijn man, die zich met een, foute nagesynchroniseerde Duitse film accent,  moeiteloos kan redden bij onze buren, graag thuis blijft voor huisgemaakte currywurst. Waarvan we wel weten wat erin zit. Nu is het ook nog zo dat verschillende regio’s in Duitsland variëren in het “originele” recept. Maar ze gebruiken allemaal een basis van tomatenpuree en kerriepoeder.

Ik heb twee varianten. De snelle, zo klaar variant en de iets omslachtigere variant (maar niet heus). Beiden lekker maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan de eerste.

I) De snelle currywurst
Braad een aantal saucijzen (1 per persoon) rondom bruin aan en blus af met en glas water. Doe de deksel op de pan en laat de saucijzen gaar stoven. Haal de saucijzen uit de pan en zet even apart. Snijd een ui in halve ringen en voeg deze toe aan de jus. Voeg ca. 3 eetlepels curry (wel die van Hela natuurlijk), een eetlepel tomatenpuree of biber en een eetlepel kerriepoeder toe. Roer goed door en laat inkoken tot een dikke saus. Doe de saucijzen weer terug in de pan en laat met de deksel op de pan nog een minuutje of tien in trekken.

II De klassieke currywurst
Braad een aantal saucijzen (of echte currywurst) aan in een scheutje olie en bak meteen een ui in fijne ringen mee. Voeg een klein blikje tomatenpuree toe (biber is ook lekker) en ontzuur dit even in de pan. Bak een flinke eetlepel kerriepoeder even mee en blus af met een glas water. Voeg een half bouillonblokje toe, 3 eetlepels azijn en 2 theelepels suiker. Voeg voor de extra pit chili flakes toe of een vers chili pepertje als je van heel pittig houdt.

En geef toe, als er speciaal voor jou een liedje geschreven is door niet de minste Duitse muzikant mag je jezelf best een aparte worst noemen……

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Currywurst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs