Kruidige Tomatensoep

Ik ben gek op de dikke tomatensoep die m’n moeder vroeger altijd maakte. De kids ook maar de liefste blieft geen tomaten. Maar wel heel graag soep dus tjah, tomatensoep maak ik niet zo heel vaak. Af en toe zijn we rebels, dan staat lekker een grote pan dikke kruidige tomatensoep op het vuur en doet hij een cup a soupje.

Mijn fijne puber zit weer midden in een examenronde dus hij heeft steun nodig. Van z’n opa met wiskunde en van z’n mamma die zorgt voor lekkere kopjes soep als hij thuis komt van een middagje bikkelen op school. “Hah, tomatensoep” stapt hij binnen terwijl hij de geur van soep opsnuift. Even bij komen met een kopje soep en een boterhammetje en dan weer aan em.

Kruidige tomatensoep

Vroeger stonden in de tuin bij opa en oma rijen vol met tomaten en alles wat niet meteen opgegeten werd maakte m’n moeder in. Gemalen door de passe vite en dan geseald in grote diepvrieszakken. Ik zie ze nog opgestapeld liggen in de diepvries. Tegenwoordig maak ik de soep met tomaten uit blik en een beetje tomatenpuree omdat de tomaten nu helemaal nog niet zo lekker zijn.

Voor een flinke ketel heb je nodig:

  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 bouillonblokken (ik nam runder maar neem gerust groentenbouillon)
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • handvol selderijblad
  • handvol platte peterselie
  • 2 middelgrote kruimige aardappelen
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • klein scheutje olie om te bakken

Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Snipper de ui grof en snijd de bleekselderij in boogjes van 2 à 3 cm. Pluk het selderijblad en zet de ui, bleekselderij en het selderijblad aan in de olie. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze een paar minuten mee bakken.

Blus af met de blikken gepelde tomaten en anderhalf blik water. Verkruimel de bouillonblokken in de soep en voeg de blokjes aardappel en de Provençaalse kruiden toe. Laat de soep met de deksel op de ketel op klein vuur 30 minuten pruttelen.

Pureer de soep in een blender of met de staafmixer. Snijd de peterselie fijn en roer door de soep. Laat de soep nu nog  5 tot 10 minuten pruttelen. Serveer met zelf gemaakt croutons.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs