Hete kip

Een ontzettend drukke week en weekend achter de rug. Onze stichting vierde haar officiële opening met een feestje. Gemeenteraad, sponsoren, cliënten, vrijwilligers, buurtbewoners en stadsgenoten werden uitgenodigd. Doel was te laten zien wat we in 10 maanden bereikt hebben en wat we nog meer van plan zijn. Op dit moment ondersteunen we bijna 40 gezinnen met een wekelijks levensmiddelenpakket en nog een veelvoud hiervan wordt ondersteund door middel van kleding en huisraad. Er werd een podium gebouwd, een vijftal bandjes kwamen spelen, er werden wafels en pannenkoeken gebakken, er waren broodjes worst, er was bier en wijn en de kinderen werden uiteraard geschminkt en vermaakten zich met springkussen, popcorn en suikerspinnen.

Bijna de hele week waren we met veel vrijwilligers bezig om er een geslaagde dag van te maken dus het eten schoot er vaak bij in. Er werd een dag Chinees gehaald, de voorspelbare frietjes stonden op tafel, iemand maakte een dag een grote pan chili con carne en ik maakte een dag een grote ketel hete kip. Heerlijk buiten in het zonnetje eten aan een lange tafel vol met vrijwilligers. En dan vergeet je een foto te maken, zucht. Geloof me, het was gezellig. De pan was uiteindelijk voor meer dan 25 personen maar ik heb alles een beetje terug gerekend naar normale hoeveelheden.

Hete kip

Enfin, voor 5 personen heb je dus nodig:

 • 400 gram kipfilet
 • 2 eetlepels olie om in te bakken
 • 2 teentjes knoflook, gepeld 🙂
 • 2 uien
 • 1 rode paprika
 • 1 stukje verse gember van 2 cm (of 2 tl poeder)
 • 1 Spaanse peper (neem naar smaak meer of minder)
 • 3 eetlepels zoete ketjap
 • 2 eetlepels zoute sojasaus
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 blik gepelde tomaten

Ik koop tegenwoordig grote blikken tomatenpuree in de Turkse winkel. Dat is een veel vastere en, vind ik, smaakvollere puree. Zo’n groot blik maak ik natuurlijk niet in één keer op dus ik vries de tomatenpuree in kleine zakjes in per 2 eetlepels. Zo heb ik altijd een beetje tomatenpuree bij de hand.

Snijd de uien in halve ringen en de knoflook in fijne plakjes. Maak de paprika schoon en snijd deze in repen of blokjes. Schil de gember. Ik snijd de gember normaal in dunne plakjes en vervolgens weer in fijne reepjes. Raspen kan en mag natuurlijk ook. Snijd de kipfilet in blokjes.

Bak de uien zacht aan in de olie. Voeg de blokjes kipfilet toe en laat de kip op hoger vuur goudbruin bakken. Zet het vuur dan weer lager en voeg de knoflook, gember, Spaanse peper en tomatenpuree toe. Laat dit nog een minuut mee bakken en blus dan af met de ketjap, de sojasaus en het blik gepelde tomaten. Voeg nog een half blik water extra toe en laat alles op zacht vuur 15 à 20 minuten pruttelen. Voeg de paprika toe en laat nog 5 minuten zacht doorkoken.

Serveer met rijst of stokbrood. Makkelijk en snel op tafel en ook erg geschikt op een feestje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs