Griekse Spareribs

Zal ik het ook maar zeggen dan? Mensenkinders wat is het warm zeg. Heeeerlijk vind ik het. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het grote deel van het warme weer de afgelopen dagen gewoon gewerkt heb en daar binnen was het doenbaar.  Ook niet meer dan dat hoor. Nadeel was dat onze grote diepvries bij de stichting het zwaar had, heel zwaar zelfs. Zo zwaar zelfs dat de thermometer boven de 0 graden uit kwam. En ga maar eens op zoek naar diepvries plek voor vlees voor 50 gezinnen. Voor 4 weken. Dat zijn een paar kilo’s!

Om de boel te ontlasten, maar niet heus, besloot ik de doos spareribs van 5 kilo die ik er zolang ingezet had van mezelf maar weer mee naar huis te nemen. Nachtje marineren, oven in en dan vervolgens in porties in onze eigen diepvries. En omdat we eigenlijk van plan waren morgen een berg souvlakia’s te maken met tzatziki besloten we dit keer te gaan voor Griekse Spareribs. Die zijn te vinden bij menig grill restaurant maar nergens vonden we een echt recept. Op gevoel dus en dat was zeker geen verkeerde keuze.

Griekse Spareribs

Ik maakte marinade voor 5 kilo Griekse Spareribs en er bleek te weinig marinade over te zijn om de Griekse Spareribs na het garen in de oven nog eens te lakken. Maak je ook 5 kilo, neem dan het dubbele aan marinade. Ga je voor minder dan kun je wellicht de verhoudingen hier beneden gewoon aanhouden.

Voor de marinade heb je nodig:

  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels thijm
  • 2 eetlepels oregano
  • 2 eetlepels gerookt paprika poeder
  • 1 eetlepel dille
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 3 eetlepels citroensap
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 125 ml olijfolie
  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel chilipeper

Snijd de ui in grove stukken en maal deze in de beker van je staafmixer met alle andere ingrediënten tot een gladde marinade. Zet de marinade koel weg en maak vervolgens de spare ribs schoon. Ontdoe ze van het vlies aan de achterkant en spoel ze onder de kraan af. Verdeel de marinade over de spare ribs. Wrijf of kwast de spareribs goed in, pak ze in en zet ze een nacht in de koelkast.

Schik de Griekse Spareribs op een schaal die je ruim bekleed met aluminiumfolie. Pak de spareribs in en laat ze gedurende 2,5 uur garen bij 130 graden Celsius. Laat nu je Griekse Spareribs afkoelen tot je ze nodig hebt. Ik snijd de ribs in porties en vries ze in. Zodra je de Griekse Spareribs gaat eten bak je ze een aantal minuten op de BBQ. Bestrijk de Griekse Spareribs met de resterende marinade. Goed afgesloten kun je de marinade zeker twee weken bewaren in de koelkast.

Heb je marinade over, schep de marinade dan in een ijsblokjes vorm en vries de marinade in. Zo heb je altijd een beetje marinade om de Griekse Spareribs nog een keer in te smeren. Niet zo’n fraaie eindfoto (understatement) daarentegen was het resultaat op tafel bijzonder fraai.

Lekker met een salade, tzatziki en stokbrood.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Griekse Spareribs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs