Gazpacho

De voetbalclub in onze achtertuin heeft haar jaarlijkse culinaire avond en net als vorig jaar heb ik de regie op me genomen. Dit jaar gaan we voor de Spaanse Tapas en Paella avond en velen zullen denken dat de menu kaart daar wel mee gevuld is. Maar niets is minder waar. Dit jaar wordt mijn team versterkt door de Fijne Puber en ik ben bij voorbaat al trots dat hij het aan durft. Maar ik weet ook zeker dat hij het kan. Niet alleen gaat hij me helpen bij de voorbereidingen van de hele avond, ook zal hij die avond de regie voeren over de Paella. We zijn nog hier en daar aan het schuiven met gerechtjes en we proberen nog snel het een en ander uit. Wat kan niet, wat moet minder en wat vooral meer. Een ding zijn we het al over eens, we beginnen met een klein glaasje Gazpacho, een iets lichtere variant van de originele Gazpacho waarin brood wordt verwerkt omdat er nog vele hapjes volgen.

gazpacho

Gazpacho is hier favoriet bij verjaardagen, een licht en lekker koud verfrissend soepie. Ik maak altijd teveel en mijn vader gaat altijd naar huis met een grote thermoskan. Als ik de tomaten niet lekker genoeg vind gebruik ik tomaten uit blik of zelfs tomatensap. Liever dat dan smaakloze waterige tomaten die de smaak van de hele Gazpacho bederven. Ow ja, Gazpacho drink je natuurlijk ijskoud uit een glaasje, niet uit een kom of uit een mok. Liefst natuurlijk met wat kleine hapjes ernaast een een stukje vers brood. In de meest ideale situatie natuurlijk buiten in een fraai zonnetje maar binnen kan ook best.

Voor 6 kleine glaasjes heb je nodig:

  • 1 blik gepelde tomaten (of 500 ml passata)
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode paprika
  • 1 stengel bleekselderij (niet origneel maar erg lekker)
  • 2 – 3 eetlepels sherryazijn of witte wijnazijn
  • 1 eetlepel goede olijfolie
  • peper en zout

En zo maak je het:

gazpacho

Schil de komkommer en haal de draden van de bleekselderij zoveel mogelijk af. Snijd de komkommer en paprika in blokjes, de bleekselderij in boogjes en snipper de ui grof. Doe alle groenten samen met de gepelde tomaten in een blender of maak de soep fijn met een staafmixer. Proef en maak op smaak met de azijn, peper en zout. De Gazpacho hoort iets dikker te zijn maar wel goed drinkbaar. Verdun de soep eventueel met een beetje ijskoud water. Als ik de soep snel koud en klaar wil hebben voeg ik ook wel eens een handvol ijsblokjes toe in de blender.

Schenk de Gazpacho goed koud in glaasjes en druppel er een klein beetje olijfolie overheen. Garneer met een plakje komkommer.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs