Bruine bonen met rijst, Suri – Style

Surinaams, dat had ik nou nog nooit zelf gemaakt en tijdens een oproep onder foodbloggers kwam de Surinaamse keuken ter sprake. En waarom heb ik dat nog nooit gemaakt? Ik heb geen idee, werkelijk niet dus daar moest gauw verandering in komen. Ik kreeg wat linkjes toe geworpen en bij het lezen van onderstaand recept van Kayotic kitchen besloot ik maar gewoon meteen te beginnen. Alles in huis behalve de Mw. Jeanette maar dat leek me ook geen goed idee met de kleintjes. Dus maar een half rood pepertje gebruikt. Het recept waardoor ik geïnspireerd werd vind je hier en dit is wat ik ervan gemaakt heb.

Voor 4 personen:

  • 400 gram kipfilet
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 blik bruine bonen (groot blok van 840 gram)
  • 1 blik kidneybonen (klein)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 rood pepertje
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels curry masala
  • 1 tl piment
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1/2 blik kokosmelk (200 ml)
  • 1 rode paprika
  • 1 kippenbouillon blokje
Omdat ik, waar dat kan, zo weinig mogelijk olie of vetten wil gebruiken ben ik begonnen met het uitbakken van de spekjes. In het vet dat vrij komt bak je het gesnipperde uitje en daarna de kipfilet in blokjes.

Snijd de knoflook en peper klein en voeg ze toe, samen met de curry masala. Bak dit heel even mee en voeg dan de tomatenpuree toe, de bruine suiker en de sojasaus. Roer nog even goed door en doe dan de bruine bonen en de kokosmelk erbij. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en laat dit een half uurtje zachtjes roeren. Roer regelmatig door om aankoeken te voorkomen.

Voeg tien minuten voor het serveren de paprika in reepjes toe en laat deze even goed mee warmen.
Serveer er rijst bij of krokant gebakken aardappeltjes uit de oven

Een portie BB & R is goed voor 10 ProPoints. Je zou kunnen overwegen om de kokosmelk weg te laten, dan is eenzelfde portie nog maar 7 punten. Je kunt dan ipv het bouillonblokje 250 ml aangemaakte bouillon toe voegen.

Kokosmelk kun je niet lang bewaren in de koelkast maar invriezen kan wel heel goed. Schenk de overgebleven kokosmelk in een ijsblokjesvorm en doe ze later, als de kokosmelk bevroren is over in een zakje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs