Barbecuesaus

Ik ben gek op sausjes, ik koop ze kant en klaar maar ik maak er ook heel veel zelf. Knoflooksaus, cocktailsaus en tzatziki worden gewoon niet meer gekocht, ze zijn immers veel lekkerder als je ze zelf maakt. Net als barbequesaus, die je door het jaar heen misschien niet zo veel gebruikt (oké, we gebruiken em wel bij Pulled Pork) maar zo veel lekkerder is als je hem zelf maakt. Maak de saus zoeter of zuurder, pittiger of juist mild, gebruik een rooksmaakje of zorg voor wat meer bite door een extra uitje, paprika en een verse peper. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Ik heb een aantal variaties die, stuk voor stuk, allemaal op hun eigen manier heerlijk zijn. Deze maakte ik bij de spare ribs, pikant, zoet en met een fijne rooksmaak. Meer barbecue kun je niet krijgen.

Ik bewaar de flesjes van de bekende sauzen fabrikant om de iets grovere sauzen in te bewaren. Je weet wel, die flesjes waarbij je minuten lang zit te wachten op een likje saus om opeens een kwart van het flesje op je bord te hebben. Maak ze goed schoon, verwijder de etiketten en steriliseer ze vlak voor gebruik. Vul ze met de nog hete saus, maak de flesjes of potjes zo vol mogelijk en zet ze op de kop en laat ze afkoelen. Op deze manier kun je de Barbecuesaus een tijdje bewaren.

Barbecuesaus

Voor ongeveer 400 ml saus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetl. appel cider azijn
  • 6 eetlepels ketchup
  • 2 à 3 tl tabasco
  • 3 eetlepels Worcestershire saus
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl thijm
  • 2 eetl. gerookt paprikapoeder
  • 200 ml water
  • 1/2 tl zout

Leuk, zo’n saus met stukjes maar met spare ribs vind ik dat persoonlijk niet zo handig. Heb je al je handen vol aan die ribjes en het servetje dat je bij de hand houdt en dan moet je ook nog de stukjes groente uit de saus een beetje elegant op zien te scheppen. In hoeverre het sowieso mogelijk is om spare ribs elegant te eten. Voor deze barbecue saus maak ik de ui dus zo fijn mogelijk. Snijd de ui hiervoor in grove stukken en maal hem, samen met de knoflook, even in de beker van je staafmixer fijn. Of snijd beide ultra fijn met het mes.

Zet het uitje en de knoflook even zachtjes aan in een keteltje. Zet het vuur dan iets hoger en bak de tomatenpuree, de komijn en het paprikapoeder even mee. Voeg dan alle andere ingredienten toe. Roer alles goed door en laat de saus op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten pruttelen totdat het een stevige saus is.  Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout toe. Laat de saus af koelen of schenk de saus heet in schone potten als je de barbecuesaus langer wilt bewaren.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs