Appel – Havermout plaatkoek

Gewoon lekker een dagje thuis, het kleine meisje hoeft niet naar school, ik doe wat huishoudelijke dingen maar hoef verder ook niet van huis vandaag. Heerlijk. In het weekend twee kilo flinke Elstar appels gekocht, nieuwe oogst. Heerlijk sappige knakkende appels dus ik heb er meteen maar wat meer gekocht om er wat mee te bakken. Maar wat? In de TaartSpecial van Allerhande zag ik een Marokkaanse appeltaart staan die me wel aantrok maar waar ik niet alles voor in huis had dus ik ging op zoek naar iets anders. Google dus plaattaart appel en je komt uit bij de foodblog van Fatima waar ik vast nog eens vaker zal terug komen. Mijn bakplaat was iets te groot waardoor de kruimellaag iets te dun werd maar dat kan de pret niet drukken, de appeltaart was heerlijk! Volgende keer dus in verhouding iets meer deeg of een kleinere bakplaat 🙂

 

Je hebt nodig voor deze Appel Havermout plaatkoek:

  • 250 gr. (room)boter
  • 125gr. (donkere basterd) suiker (waarvan 2 el apart)
  • 150-175  gr. havermout
  • 300gr. zelfrijzend bakmeel of bloem met 1/2 zakje bakpoeder.
  • 2 grote appels in blokjes of geraspt.
  • snufje kaneel.

Smelt de boter in een pannetje. Haal de boter van het vuur af en roer de havermout en suiker erdoor en laat een beetje afkoelen. Meng vervolgens de appel met de 2 eetlepels suiker en een beetje kaneel naar smaak.

Meng in een bak de afgekoelde boter/havermout mengsel met de meel en bakpoeder. Roer alles goed door tot je kruimels begint te krijgen. Fatima adviseert om dit met je handen te doen totdat je grove kruimels hebt. Flink roeren met een lepel werkt echter ook.


Verdeel vervolgens ¾ van je kruimels over de bodem van je bakplaat en verdeel daar je appel over en bestrooi die vervolgens met de rest van de kruimels. Bak de koek tot deze droog en goudbruin is. Bij een voorverwarmde oven van 200c duurde dit 15 minuten, reken 5 a 7 minuten meer wanneer je de koek op 180c bakt. Dit kan per oven verschillen dus hoe dit zelf even in de gaten. In mijn oven duurde het ongeveer 25 minuten bij 170 graden.


Haal de koek uit de oven en snijd met een mes is delen, zo groot als je ze het liefst hebt. Laat de koek vervolgens helemaal afkoelen anders valt de koek nog uit elkaar.


Slagroom op appeltaart laat natuurlijk niemand staan, maar een bolletje ijs of een lepel Griekse of Turkse yoghurt lijkt ons ook erg lekker. Wij konden natuurlijk niet wachten en aten de taart puur natuur en ook dat was heerlijk!


(Bron: http://safranaargana.blogspot.nl )


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs