Aardappelsalade met salchichon

Met dit mooie weer en de BBQ regelmatig aan blijft de aardappelsalade favoriet in huis. Deze licht pittige Spaans getinte aardappelsalade ontstond uit de restjes van de Spaanse avond. Ik had nog een stukje Salchichon over en besloot dat in te vriezen. Vandaag leek het me de ideale smaakmaker in deze aardappelsalade. Zonder mayonaise maar met een dressing van olijfolie en citroensap om de salade lichter te maken. Na een dagje tuinieren stond deze aardappelsalade in een half uurtje op tafel. Stukje vlees op de BBQ erbij en klaar al moet ik heel eerlijk zeggen dat de salade de dag erna nog veel lekkerder was. En met wat extra groenten of een salade ernaast zou deze aardappelsalade met salchichon het zeker doen als maaltijdsalade.

De Salchichon wordt gemaakt van het vlees van het Iberisch varken. Het vlees wordt in kleine stukjes gehakt en vervolgens gemengd met kruiden als nootmuskaat en kruidnagel. De salchichon wordt in koele lucht zeer langzaam gedroogd. In Spanje een regelmatig terugkerende gast bij de tapas en vaak op een bocadillo (broodje). De Salchicon vond ik best aan de zoute kant waardoor ik verder geen zout meer gebruikt heb in de aardappelsalade met salchichon.

aardappelsalade met salchichon

Als bijgerecht voor 4 personen heb je nodig:

  • 700 gram vastkokende aardappelen
  • 100 gram Salchichon
  • 1 rode ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 10 zwarte olijven
  • 1 flinke augurk (of een paar kleintjes natuurlijk)
  • platte peterselie
  • 1/2 Spaanse peper
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie Extra Virgin

Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm. Kook de aardappelen totdat deze beetgaar zijn en giet af. De blokjes aardappelen laat ik vervolgens altijd uitgespreid op een schone handdoek uitstomen. Ze koelen daardoor snel en gelijkmatig af en blijven vast.

Snijd de salchichon en augurk in kleine blokjes, de uien, olijven en puntpaprika in dunne halve ringen. Snijd de Spaanse peper in hele fijne blokjes. Schep alle ingredienten door elkaar en vermeng met het citroensap en de  olijfolie. Maal er eventueel nog een beetje zwarte peper overheen.

Snijd de peterselie fijn, schep een deel door de salade en gebruik een deel voor het garneren van de aardappelsalade met salchichon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs