Rinderrouladen
Een van de gerechten die al jaren in onze familie mee gaan zijn de Duitse rinderrouladen. Uit de tijd dat mijn moeder nog in de thuiszorg werkte en daar van een oudere Duitse dame het recept kreeg toe gestopt. Omdat haar kinderen het toch niet zouden maken en ze goede hoop had voor mijn moeder. En die hoop was terecht want niet alleen maakte mijn moeder het bijna ieder jaar met Pasen of met kerst, inmiddels heb ik het stokje van haar over genomen. Met Pasen aten we dit jaar in ieder geval rinderrouladen.
Ik geloof niet dat ik ze hier ooit ergens bij een slager heb zien liggen maar in Duitsland kun je geen slager voorbij lopen of ze liggen er. Ze zijn er kant en klaar verkrijgbaar maar de, dunne, grote lappen vlees worden vers voor je af gesneden. Thuis vul je ze zelf met ontbijtspek, gehakt, uien, mosterd en augurk. Omdat je ze in Nederland verder niet kunt vinden kun je de slager vragen om dunne lappen te snijden van de bovenbil of de platte bil en ik heb ook al ergens gelezen dat runderschnitzels gebruikt worden en plat geslagen.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 4 dunne lappen rundvlees
- 300 gram half om half gehakt
- 8 dunne plakjes recht ontbijtspek
- 4 augurken
- 1 ui
- 4 eetlepels mosterd
Voor de saus:
- 1 ui
- 100 gram wortel
- 100 gram knolselderij
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblad
- 3 pimentkorrels
- 1 tl peperkorrels
- 500 ml runderbouillon
- maizena (optioneel)
En zo maak je het:
Snijd de augurken in blokjes en snipper de ui. Leg de lap rundvlees voor je (sla hem indien nodig platter) en bestrijk iedere lap met een eetlepel mosterd. Leg er het ontbijtspek op en bestrooi met de blokjes augurk en ui. Maak een klein worstje van 75 gram gehakt en vouw de roullade dicht. Steek de roulade eventueel vast met 1 of 2 cocktailprikkers.
Braad de rouladen rondom bruin in een scheutje olie met een klontje roomboter. Haal de rouladen uit de pan en zet ze even apart. Snipper de tweede ui en snijd de wortel en knolselderij in kleine blokjes. Bak dit alles even mee in het braadvet van het vlees. Bak de tomatenpuree een minuutje mee en blus af met de runderbouillon. Roer de aanbaksels goed los en doe de rinderrouladen terug in de braadpan. Laat de rinderroulade met de deksel op de pan gedurende 2 uur sudderen. Draai de rinderrouladen regelmatig om en zorg ervoor dat de saus niet aan brand. Haal na 2 uur de rouladen weer uit de pan en roer alles goed los. Je kunt ervoor kiezen om de saus door een zeef te laten lopen. Laat de saus tot gewenste dikte inkoken en voeg zout en peper naar smaak toe. Bind de saus eventueel met wat maizena.
Geef een reactie