Gegrilde Pompoensoep met kerrie
Gisteren ging ons kleine meisje voor het eerst naar de basisschool. Voor het eerst een hele dag op school, overblijven, boterhammetjes mee. Alles erop en eraan. Daar ging ze, druk zwaaiend, pappa en mamma kusjes toewerpend. Aan het begin van een nieuwe periode in haar leven. De komende pakweg 19 jaar mag ze naar school. Het ging goed, de eerste dag. Het kleine meisje was wel moe maar had verder nergens last van, in tegenstelling tot mamma……
En omdat ze zo ontzettend moe was maakte ik een soepje voor haar. Met croutons omdat ze die zo heel erg lekker vind en lieten we de rest van de maaltijd voor wat het was. Deze pompoensoep heeft iets fris door het sinaasappelsap is ook licht pittig door de kerrie massala. Heerlijke warme smaken die ongetwijfeld een vervolg gaan krijgen.
Voor 6 borden gegrilde Pompoensoep met kerrie heb je nodig:
- Pompoen (neem een Hokkaido)
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 flinke theelepel kerrie massala
- 3 laurierblaadjes
- 800 ml bouillon
- 150 ml sinaasappelsap
- 150 ml crème fraîche plus wat extra als garnering
- zwarte peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in vier en leg deze met de schilkant naar boven op een vel bakpapier. Schil de uien en snijd ze door de helft. Snijd de aanzet van het teentje knoflook en leg deze, met de schil er nog omheen op de bakplaat samen met de halve uien, snijkant naar beneden. Rooster pompoen, uien en knoflook gedurende 30 minuten op 200 graden.
Maak ondertussen de bouillon, ik nam twee groentebouillon blokjes en liet de laurierblaadjes een uurtje mee trekken.
Verhit een scheutje olijfolie in een ketel en fruit daarin zacht de kerrie massala aan. Voeg de gegrilde uien toe en knijp de knoflookteentjes uit. Haal het grootste deel van de schil van de pompoen. Zorg dat er geen hard delen meer aan zitten, zachte stukjes schil zul je niet meer terug vinden omdat de soep uiteindelijk gepureerd word. Bak de pompoen in stukken nog een minuut mee en voeg dan de bouillon en het sinaasappelsap toe. Laat alles nog een kwartiertje trekken en pureer de soep dan met een staafmixer of in een blender. Pureer de laurierblaadjes mee!
Als je de soep te dik naar smaak vindt kun je nu nog een beetje bouillon toevoegen. Roer de crème fraîche door de soep en maak af met een paar flinke draaien zwarte peper en eventueel nog een beetje zout.
Dien de gegrilde pompoensoep met kerrie op met een lepel crème fraîche en eventueel fijn gesneden peterselie.
Geef een reactie