Zoervleisj
De carnavalskoorts is weer voorbij. Rest ons alleen nog een flinke verkoudheid en weinig stem. Als voorbereiding op de dolle dagen (we worden ook wat ouder dus we hebben uiteindelijk maar één dag gevierd) had ik al Zoervleisj gemaakt. Want wat is carnaval zonder Zoervleisj, frit en sjlaat. Geen al te hoge keukenactiviteiten voor deze dagen maar toch ook weer een beetje wel.
Ingrediënten:
– 500 gram veulen- of paardenpoulet (rund kan ook hoor)
– 300 ml azijn
– 300 ml water
– 2 dikke uien in halve ringen
– 2 flinke eetlepels appel of perenstroop
– 2 plakken ontbijtkoek
– 3 laurierblaadjes
– 3 kruidnagelen (of 4 of 5, mij valt er altijd een teveel in de pan)
– Verse peper uit de molen
– Zout
Bereidingswijze:
Marineer het vlees in de azijn, het water, de laurierblaadjes en kruidnagelen, peper en zout. Recepten van oudsher spreken over 24 uur. Meestal zet ik het vlees de avond ervoor in de marinade en begin de dag erna in de middag met bakken. Geen 24 uur dus. Heb je de tijd, wacht de 24 uur rustig af.
Schep het vlees uit de kom, beetje boter of olie in de pan en braad het vlees en de uien aan. Schenk er daarna de azijn, het water en de kruiden weer terug in de pan. Laat een uurtje of 2 sudderen en voeg dan de stroop en de ontbijtkoek toe. Nog een uurtje sudderen en je Zoervleisj is klaar. Proef zelf na, vind je het vlees te zuur doe er dan eventueel nog wat extra stroop bij.
Sjmakelik aete!
Geef een reactie