Tortilla al horno
Deze week stond in het teken van de voorbereidingen voor de Spaanse avond van de voetbalclub. 3 gangen met Spaanse gerechten voor ongeveer 65 gasten was weer een behoorlijke kluif maar mijn fijne puber had beloofd me te gaan helpen. Naast de gerechten die al vast stonden (paëlla, vlees en vis spiesen) hebben we nog wat recepten uitgeprobeerd om op de tapas tafel te zetten.
De Tortilla de patata is een van de bekendste gerechten uit Spanje, van oorsprong een dikke omelet met ei, aardappelen en olijfolie. Maar zoals dat met veel nationale gerechten gaat ontstaan in verschillende streken verschillende varianten. Vaak vind je dus ook ui en knoflook in de tortilla maar ook chorizo, spekjes, paprika, aubergine of spinazie. Iedere keer een andere variatie op tafel zetten is dus heel goed mogelijk. Warm te serveren maar koud ook heel erg lekker. Met een likje aioli erbij een smakelijk onderdeel van het tapas buffet. Althans zeker volgens een grote meerderheid van de uiteindelijk 70 eters afgelopen zaterdag.
Dit heb je nodig voor een springvorm van 28 cm:
- 750 gram vastkokende aardappelen
- 300 gram rode ui
- 2 tenen knoflook
- 4 eieren
- 1 beker crème fraîche
- peper, zout en paprikapoeder
- peterselie
- olie om in te bakken
En zo maak je het:
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de springvorm goed in met olie.
Snijd de uien in dunne ringen en de aardappelen in kleine blokjes van ongeveer een halve cm. Snijd de knoflook en de peterselie fijn. Roer de eieren los met de creme fraiche.
Bak de uien zacht in een flinke scheut olie. De uien moeten zacht maar niet bruin zijn. Schep de uien uit de pan in een ruime kom en laat afkoelen. Bak vervolgens in dezelfde olie (voeg eventueel nog wat olie toe) de aardappelblokjes in vijf tot tien minuten zacht. Bak niet teveel aardappelen in een keer. Schep de aardappelen ook in de kom. Laat alles af koelen en laat zoveel mogelijk olie weg lopen. Klop de eieren met de crème fraîche en schep het mengsel door de aardappelen, de ui met de plakjes knoflook en de peterselie. Maak op smaak met peper, zout en paprikapoeder (ik nam van elk ongeveer 1 tl). Verwarm je oven voor op 160 graden en bak de tortilla in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.
Laat de tortilla iets afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en snijd.
Snij het geheel in puntjes en serveer met stokbrood. Voor de Spaanse avond verdubbelde ik het recept voor een grote bakplaat. Dan maak je er mooie vierkante blokjes van.
Wauw, respect hoor, voor zoveel man (en hongerig waarschijnlijk ook nog!) koken! Het ziet er allemaal (je eerdere posts ook) heerlijk uit.
Ik doe het gelukkig niet alleen. Bij de voorbereidingen ben ik goed gesteund door mijn fijne puber en tijdens het diner zelf had ik nog zeker 5 fijne mannen die me geholpen hebben. Dat maakt het niet minder stressvol maar het scheelt wel 🙂
Ik maakte een versie met Griekse yoghurt voor de foodblogswap: http://www.equileven.nl/aardappeltortilla/ en die was superlekker! Dankjewel voor het recept 🙂