Bulgur salade

Het is er echt niet het weer voor maar na een dag uit gerust te hebben had ik weer zin om te koken. En zin in zon. Of in ieder geval iets waar ik een zonnig humeur van zou krijgen. De bbq gaat hier dus gewoon aan want hij staat onder een groot afdak. Eten deden we, vanwege de temperatuur en de regen, toch maar binnen en na deze heerlijke bulgur salade en een restje sangria van zondag brak zowaar een beetje de zon door.

Bij de bbq zie je regelmatig aardappelsalade of een pasta salade langs komen maar bulgur salade, zie ik, toch veel minder op een buffetje staan. Geheel onterecht trouwens want bulgur salade is makkelijk in de bereiding, kun je gerust een paar uur van tevoren maken en is met van alles en nog wat te combineren. Het nieuwe BBQ bijgerecht voor 2014 is hier dus bulgur. En vandaag als complete salade.

Bulgur Salade

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 200 gram bulgur
  • 1 eetlepel biber salcasi tatli of tomatenpuree
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • 100 gram cherry tomaatjes
  • handvol zwarte olijven
  • handvol groene olijven
  • 1 sinaasappel
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 granaatappel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • handvol platte peterselie
  • peper en zout

En zo maak je het:

Wel de bulgur zoals je dat gewend bent. Ik neem meestal een verhouding van 1 deel bulgur op 1,5 deel water. Kook het water en schenk het over de bulgur. Roer de biber of tomatenpuree door de bulgur en laat afgedekt 15 minuten wellen. Roer de bulgur dan goed, voeg er het sap van een halve sinaasappel en halve citroen aan toe en roer de olijfolie door de bulgur. Laat de bulgur nu goed af koelen.

Snijd ondertussen de komkommer en paprika in blokjes. Ik heb nu kleine blokjes gesneden maar een grovere salade kan zeker ook. Snijd de olijven door midden en de peterselie fijn. Haal de granaatappelpitjes uit de granaatappel. Schep de komkommer, paprika en olijven door de bulgur. Schep ook de helft van de peterselie en de granaatappel door de bulgur en laat de smaken in de koelkast zeker een uur goed intrekken. Garneer de bulgur salade met de sinaasappel, peterselie en granaatappel die over is.

Deze bulgur salade zetten we ook wel eens als bijgerecht bij een buffet maar maak ook wel eens als vegetarisch lunch of hoofdgerecht. Ik voeg er dan nog wel een blik kikkererwten aan toe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs