Spruitenstamppot met een Italiaans tintje

Spruitjes, Brussels Sprouts of, nog veel mooier, “choux de Bruxelles”. Het mooie groen, en soms paarse, spruitje dat voor het eerst gekweekt werd in het gebied rond Brussel en voor velen toch een oer Hollandse groente lijkt. Door veel mensen verafschuwd vanwege de koollucht. Zo jammer want als je deze prachtige groene bolletjes niet zo lang door zou koken heb je helemaal geen last van die nare “spruitjeslucht”.

Volgens mijn moeder blijven spruitjes het lekkerst als er een nachtje vorst overheen gegaan is maar ik kan het niet laten om een zakje mee te nemen zodra ze in de herfst in de winkel liggen. Rijk aan vitamine C dus ook nog hartstikke gezond.

Spruitenstamppot met een Italiaans tintje

 

We vinden de spruitjes heerlijk in de stamppot maar ook je stamppotje met spruiten wil je wel eens anders. Dit keer dus een spruitenstamppot met een Italiaans tintje; met geurige pesto en brushettakruiden. Heerlijk met een braadworstje, gehaktballen, een speklapje, een…….. bedenk er maar iets bij.

 Voor 4 personen heb je nodig:

  • 750 gram aardappelen
  • 750 gram spruiten
  • 2 eetlepels pesto
  • 1 eetlepel brushettakruiden
  • 75 gram roomboter
  • peper
  • zout

Bij de braadworstjes maakte ik een jus van:

  • 1 eetlepel worchestiresaus
  • 3 eetlepels balsamico
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 paprika

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze halverwege gaar. Maak ondertussen de spruitjes schoon, halveer ze als ze groot zijn en voeg ze halverwege de kooktijd van de aardappelen toe. Zorg dat spruitjes en aardappelen tegelijk gaar zijn. Kook ze eventueel apart als je daar niet zeker van bent.

Giet de aardappelen en spruiten af en laat ze een paar minuten uitstomen. Stamp de spruiten en aardappelen met de roomboter, de pesto en de brushettakruiden. Maal peper door de stamppot en voeg eventueel nog een beetje zout toe.

Bak je vlees en bak in het vet van het vlees de ui en de paprika in halve dunne ringen gesneden aan. Bak de tomatenpuree een minuut mee en blus dan af met de worchestiresaus en de balsamicoazijn. Verdun eventueel met een klein beetje water. Maak verder op smaak met peper en zout.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs