Paella
Wat is het heerlijk buiten, de deuren en ramen staan open en ik heb net heerlijk m’n kopje thee met boterhammetjes in het zonnetje genuttigd. En dat op het eind van september! Geef mij dit weertje maar, liefst nog ietsjes warmer, lekker buiten zitten, een schaaltje tapas, een kannetje Sangria en dan een fijne Paella. Zij het dat het vandaag een gewone dinsdag is, de mannen moeten sporten, ik nog een vergadering heb op de voetbalclub en we ondertussen ons huis aan het verbouwen zijn. Weg Spaanse klanken, de castagnetten zijn spontaan stil. Vandaag dus alleen Paella, voor dat laatste beetje zomergevoel.
Omdat niet iedereen vis eet in huize Neptunes Kitchen maak ik deze dus altijd apart, als ik al vis gebruik. Meestal beperk ik me tot een paar fijne garnalen die ik bak in olijfolie met flink wat knoflook, een chilipepertje en peterselie. Soms gebruik ik kipfilet in de Paella maar heel vaak snijd ik deze in repen en grill ze even op de bbq. Een recept van de basis Paella dus.
(Ook goed te bereiden op de skottelbraai)
Wat heb je nodig voor 4 personen?
Voor de sofrito:
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– blik gepelde tomaten
– olijfolie
Voor de paella:
– de sofrito
– 100 gram chorizo
– 1/2 rode paprika
– paar draadjes safraan (ik haal in de Turkse winkel colorante of laat dit mee nemen door familie die naar Spanje op vakantie gaan.
– 200 gram paella rijst
– 500 ml bouillon (kijk naar de verhoudingen op het pak rijst, soms wil dat afwijken)
– een kopje diepvrieserwten
Begin met de sofrito door een gesnipperde ui in olijfolie aan te fruiten. Als de ui gaar is voeg je de knoflook toe en laat deze nog even mee bakken (niet bruin worden). Voeg dan het blik gepelde tomaten toe en laat pruttelen tot het grootste deel van het vocht ingekookt is.
Wel de safraan in lauw water. Voeg de blokjes chorizo toe aan de sofrito en laat deze even mee bakken zodat het smaak kan afgeven. Voeg daarna de rijst en het safraanmengsel toe en laat even mee bakken. Nu is het tijd voor de bouillon. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een risotto gaat bij de Paella alle bouillon in één keer bij de rijst. Kook de rijst op middelmatig vuur onder af en toe roeren voor 10 minuten. Koken doe ik voornamelijk op gevoel maar hiervoor zet ik de wekker. Ervaring heeft me namelijk geleerd dat dit altijd werkt! Zet daarna het vuur laag, deksel op de pan en nogmaals 10 minuten garen. Nu wordt niet meer geroerd. Voeg tijdens de laatste 2 minuten garen de diepvrieserwten toe. Proef of de rijst gaar is en zet het vuur uit, hou de deksel op de pan. Laat de Paella nog 10 minuten acclimatiseren. Dit is de tijd om iedereen te roepen, je tafel te dekken, een wijntje in te schenken.
Erbij eten we boven genoemde garnalen, kippenboutjes en Moorse spiesjes (of kipreepjes) waarvan ik het recept later zal plaatsen. En natuurlijk een heerlijke tomaat-komkommersalade met olijfjes.
Pan op tafel, borden eromheen en genieten. Of zoals mijn opa vroeger zei: “Good aete, gaer hie zeen”
Geef een reactie