Orzo salade
Orzo kan je vrij vertalen als “gerst”. Ondanks zijn Nederlandse naam “Griekse rijst” is orzo eigenlijk een pasta die de vorm heeft van een rijstkorrel. Het grote verschil met andere soorten pasta is dat Orzo klaargemaakt dient te worden zoals rijst. Je neemt dus slechts 3 eenheden water op één eenheid orzo. De orzo laat je, net zoals rijst, op een zacht vuur koken tot het water volledig is opgenomen door de orzo.
Orzo heeft in elk land wel een andere naam. Zo noemen de Italianen de kleine pasta Orzo, in Griekenland wordt het Kritharaki genoemd, in Turkije Sehriye en in Engeland Risoni. Het stond al een hele tijd op m’n verlanglijstje om te maken, Griekse pasta en per toeval zag ik een verpakking bij de Appie liggen. Het kwam er echter niet van en vanwege het heerlijk warme weer besloot ik er een Orzo salade van te maken.
Ingrediënten:
– 1/2 bekertje crème fraîche light met kruiden (of andere crème fraîche).
– 2 à 3 eetlepels Turkse yoghurt
– 250 gram Orzo
– bouillonblokje
– 1/4 rode paprika
– 1/2 rode ui in kwart ringen
– 5 zwarte olijven in fijne ringetjes
– 4 augurken in kleine blokjes gesneden.
– Paar takjes platte peterselie
– Dille
Kook de orzo volgens de aanwijzigingen op de verpakking en spoel deze goed koud af. Snijd ondertussen alle ingredienten en voeg alles bij de Orzo. Alle soorten variatie zijn natuurlijk mogelijk. Denk aan komkommer, tomaat, kleine zilveruitjes, kappertjes, bleekselderij maar ook blokjes appel, ananas of walnoten zijn heel lekker in deze koude salade. Goed koud laten worden en op smaak maken met peper, zout en citroensap. Een blijvertje, volgens de mannen.
Geef een reactie