Kip Champignon ragout

Ondanks dat ik hou van uitgebreid koken met schaaltjes en kommetjes ben ik door de week na een dag werken ook wel voor alles in één pan. Een fijn pannetje kip champignon ragout is zo’n pannetje dat binnen een half uur op tafel kan staan. Rijst of brood erbij, een salade en klaar ben je.

kip champignon ragout

Ik ken veel mensen die het niet aan durven om zelf ragout te maken. Nou eigenlijk om zelf een roux te maken, een basis van vet en bloem die ervoor dient om soepen of sauzen te binden. Voor deze kip – champignon ragout gebruik je een blanke roux, op basis van roomboter en bouillon. En neem nou geen margarine of, nog erger, halvarine. Neem fijn roomboter want dat werkt fijner en dat proef je. Echt! Je maakt er een salade bij dus je kan het hebben. Geloof me maar…..

Voor 4 – 5 porties:

  • 400 gram kipfilet
  • 400 gram champignons
  • 75 gram roomboter
  • 75 gram bloem
  • 2 kipbouillon blokjes
  • handje platte peterselie
  • peper

Optioneel: een kruidenbuiltje in de bouillon en maggi om de ragout, op tafel, nog iets meer op smaak te brengen.

Zet een liter koud water op het vuur, voeg de bouillonblokken toe en doe de kipfilet in de ketel. Zorg dat de bouillon aan de kook komt en laat deze vervolgens op een zacht vuur 20 – 30 minuten zacht pruttelen totdat de kipfilet gaar is. Dit is afhankelijk van hoe groot je kipfilet is. Snijd deze, om de kooktijd te verkorten, eventueel in twee of drie stukken.

Neem hierna een diepe pan en smelt hierin de boter. Het is niet de bedoeling dat de boter bruin wordt want dat krijg je een bruine roux. Voeg de bloem, als de boter gesmolten is, in één keer toe en roer goed door. Dit gaat het beste met een garde, vind ik, zeker om dadelijk klontjes te vermijden. Voeg een soeplepel bouillon toe aan het boter – bloem mengsel en roer goed en snel met de garde door. Wacht niet met roeren want dan krijg je geheid klonters. Blijf vervolgens beetje bij beetje bouillon toe voegen en goed roeren met de garde. Voeg ongeveer 750 ml van de bouillon toe. Vis de kipfilet uit de bouillon en snijd deze in stukjes. De kipfilet is nu zo gaar dat je hem makkelijk ook met twee vorken uit elkaar kan trekken. Snijd de champignons, afhankelijk van de grootte in hele of halve plakjes van ongeveer een halve centimeter. Voeg de kipfilet en de champignons toe en roer goed door. Voeg, als je de ragout nu te dik vindt iets meer bouillon toe. Laat de ragout, met de deksel op de pan nog een minuut of 10 pruttelen tot de champignons gaar en zacht zijn.

bouillon champignons roux ragout

Maak verder op smaak met peter en voeg op het laatst de peterselie, fijn gesneden toe aan de kip – champignon ragout. Doe dit echt pas op het laatste, de peterselie voegt geen extra smaak meer toe maar verkleurd wel erg als je de peterselie lang laat mee koken.

Wil je de kip – champignon ragout bewaren koel deze dan goed terug en bewaar in de koelkast. Bewaren buiten de koelkast is niet aan te raden. Ook invriezen raad ik, bij alle gebonden sauzen, niet aan.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Kip Champignon ragout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs