Marokkaanse gehaktballetjes met spinazie in tomatensaus

Zeker één keer in de week eten we couscous of bulgur en favoriet hierbij zijn gehaktballetjes in tomatensaus uit de tajine. Je kunt het jezelf nog makkelijker maken door kant en klare gehaktballetjes te gebruiken maar dat deden we dit keer niet. Ik gebruikte lamsgehakt en rundergehakt omdat ze hier nog een beetje moeten wennen aan de uitgesproken smaak van lamsvlees. Op advies van een slager ben ik dus begonnen met het mengen van 1/4 deel lamsgehakt met 3/4 deel rundergehakt maar omdat ik alleen nog pakjes van 250 gram rundergehakt in de diepvries had gingen we vandaag voor de 50/50 variant. De mannen zijn gek op spinazie dus deze Marokkaanse gehaktballetjes met spinazie in tomatensaus vielen bijzonder goed.

Marokkaanse gehaktballetjes

Voor de gehaktballetjes:

  • 250 gram rundergehakt
  • 250 gram lamsgehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • 1 snee oud witbrood

Maal de snee wit brood zonder korstjes fijn in de hakmolen van je staafmixer of keukenmachine. Kneed het brood met het ei, het gehakt en de ui, heel fijn gesnipperd. Laat het gehakt een uurtje opstijven in de koelkast. Mijn ervaring is dat de balletjes dan beter te vormen zijn. Vorm de balletjes na een uur met vochtige handen. Ik maak kleine balletjes van ongeveer 30 gram en heb er dan een stuk of 20. Zet de balletjes nog even koel weg op een bord.

Voor de saus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram verse spinazie
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel biber salcasi (milde paprikapasta)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 handvol verse koriander
  • 1 handvol verse platte peterselie

Bak de gehaktballetjes in de Tajine (of een ruime hapjespan met deksel) rondom bruin in een scheutje olie. Haal de balletjes dan uit de tajine en fruit de ui, fijn gesnipperd en de knoflook in plakjes op zacht vuur aan. Voeg de ras el hanout, het paprikapoeder en de biber toe en bak deze een minuutje met de ui en knoflook mee. Blus het geheel af met het blik tomatenblokjes plus een half blik water. Voeg de gehaktballetjes weer toe en de helft van de koriander gesneden. Zet het vuur klein en laat de balletjes met de deksel op tajine in 20 minuten gaar stoven.

Was ondertussen de spinazie goed schoon, verwijder van grote bladen de steeltjes en snijd de bladen in grove repen. Voeg de spinazie handje voor handje toe tot deze geslonken is. Roer de peterselie fijn gesneden door de saus en garneer met de resterende koriander.

Heerlijk natuurlijk met een fijne salade, hummus, brood en niet vergeten bulgur! In een prachtige nieuwe schaal die ik deze week van mijn zoon voor mijn 40e verjaardag kreeg.

bulgur

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Marokkaanse gehaktballetjes met spinazie in tomatensaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs