Fajitas met biefstuk
En terwijl ik met m’n laptop naar de achterkamer verhuis zodat ik niemand stoor maakt de Mexicaanse voetbalploeg een doelpunt. In de aanloop van de wedstrijd voel je bijna hoe de spanning zich opbouwt in huis en op de straat. Er komt nog een vlag bij, hier en daar hoor je een toeter. De buurman die in oranje overal de hond nog even gauw uit laat. In huis is het redelijk rustig. De fijne puber en zijn vriendin zijn de voetbalfans, de rest van het gezin doet ondertussen gewoon zijn ding. Ik kijk niet echt maar luister meer mee. Naar de commentator en het publiek op tv, naar het commentaar van de fijne puber. Emoe koe als ik ben raak ik geëmotioneerd van Huntelaar, die bijna niet eens had mogen spelen op dit WK en sta ik te lachen om de buurman en zijn kinderen, die inmiddels met oranje pruik de zege vieren.
Aan mij heeft het niet gelegen want mijn mannen waren culinair geheel Mexicaans voorbereid. Met tortilla chips, guacamole, salsa, gebakken bonen en heerlijke fajitas met biefstuk. Zachte maistortilla’s gevuld met salade, salsa, gebakken uien met paprika en heerlijke gemarineerde en gegrilde biefstukreepjes. Het is alleen altijd een beetje lastig eten, zo’n fajita waar je toch van alles een beetje in wilt doen. Eten met de handen is toegestaan en een beetje knoeien vinden we ook niet erg.
Voor de fajitas met biefstuk voor 4 personen heb je nodig:
- 400 gram biefstuk
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 tl uienpoeder
- 1/2 tl zout
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl milde paprikapoeder
- 2 eetlepels neutrale olie
- 1 flinke ui
- 1/2 rode paprika
- 1/2 gele paprika
- 1/2 groene paprika
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 à 2 zachte maistortilla’s per persoon
- Knapperige ijsbergsla
Maak een marinade van 2 eetlepels neutrale olie. het komijnpoeder, chilipoeder, paprikapoeder, uipoeder, cayennepeper en zeezout. Dep de biefstuk droog met keukenpapier en bedek met de marinade. Zet de biefstuk minimaal een uurtje of 2 koel weg om te marineren.
Was de ijsbergsla en snijd deze in repen. Snijd de ui in halve ringen en de paprika in dunne reepjes. Zet deze apart. Maak ondertussen je bij gerecht en sauzen. Lekker bij fajitas met biefstuk is onder andere guacamole en een licht pittige salsa. Naast de ijsbergsla maakte ik een salade van mais, komkommer, tomaat en bleekselderij. Aangemaakt met alleen een beetje limoensap en zout. En voor de mannen een simpel bijgerecht van zoete en pittige zwarte bonen en chilibonen.
Zorg dat alles klaar staat. Verhit vervolgens een pan of bakplaat heel heet, voeg een beetje olie toe en grill de uien en reepjes paprika op hoog vuur bruin. Verdeel de uien en paprika over een schaal en bak vervolgens met nog een scheutje olie de biefstuk medium. Laat de biefstuk, als deze klaar is, 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd dan de biefstuk in dunne reepjes en leg de biefstuk op de gegrilde uien en paprika. Verwarm de tortilla nog even in de magnetron en serveer alles in schaaltjes op tafel. Zo kan iedereen zelf bepalen wat hij of zij naast de fajitas met biefstuk wil hebben. Serveer er nog wat tortilla chips en fruit bij om de maaltijd helemaal compleet te maken.
En nu rustig afwachten of volgende week Costa Ricaanse of Griekse hapjes op tafel staan. Daar kunnen we ons vanaf vanavond in alle rust op gaan voorbereiden.
Geef een reactie