Chimichurri kipspiesjes

Een van de leuke dingen van de Foodblog Swap vind ik het rond speuren op andere websites. Zo kijk je niet alleen rond op de Foodblog die je zelf toe gewezen is maar ga je natuurlijk ook een kijkje nemen bij de Foodblog die van jouw blog gaat koken. En die heeft weer linkjes en zo verdwaal je steeds verder in Foodblog land. Van het eten is klaar kwam ik dus bij Gereon en van daaruit en van daaruit en van daaruit………..

chimichurri kipspiesjes

Steak chimichurri, daar begon het mee. Maar steak hadden we al gehad deze week en ik was op zoek naar iets Argentijns. Noem het mijn eigen mini WK in de keuken. Om de dag kiest de fijne puber een land uit dat die dag speelt en daar zoeken we een recept bij. Argentinië dus en de naam Chimichurri triggerde de fijne puber. Rare, gekke naam, wat zou dat betekenen. Een beetje na zoeken leverde vooral op dat de naam afgeleid zou zijn van Jimmy McCurry, een Ierse verzetsstrijder in Argentinië die de saus maakte. Zijn naam was moeilijk uit te spreken en zo veranderde de naam van de saus in de loop van tijd naar Chimichurri. Mwah, ik had op meer romantiek gehoopt dus alle verwachtingen zijn nu gericht op de Chimichurri zelf.

Eigenlijk een saus bedoeld als marinade maar steeds vaker vind je de saus in Argentijnse restaurant als bijgerecht. Over de steak natuurlijk maar ook over gebakken aardappeltjes en bij ons vandaag; over de kip. De bbq stond alweer een weekje te lanterfanten in de tuin dus het werd tijd dat er weer gegrild werd. De basis was een mengsel van olie en azijn waar verschillende kruiden aan toe gevoegd worden. Peterselie, oregano, knoflook maar je ziet ook laurierblad en thijm regelmatig in recepten langs komen. Daarnaast onderscheid een Chimichurry zich in de hoeveelheden en soorten pepers die gebruikt worden in de marinade. We gingen voor niet al teveel in verband met de kindjes. Chimichurri kipspiesjes dus.

chimichurri kipspiesjesDe Chimichurrimarinade:

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kleine Spaanse peper (hoeveelheid naar smaak natuurlijk)
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flinke handvol platte peterselie
  • 1 flinke tl gedroogde oregano
  • zwarte peper en zout

chimichurri kipspiesjesIk las ergens dat de kwaliteit van de saus af hangt van het snijwerk en dat geloof ik meteen. Alles in de blender mikken en malen kan natuurlijk maar vooral de ui smaak vind ik er dan vaak niet op vooruit gaan. Alles fijn snijden met het mes, gooi er wat tijd en energie in. Of hormonen. Of die kleine irritatie op je werk. Niet letterlijk natuurlijk want dat komt de smaak weer niet ten goede. Alles heel fijn snijden dus, de peterselie, de knoflook, de ui, de Spaanse peper en dan alles mengen met de olie, wijnazijn, citroensap en oregano. Maal er wat verse zwarte peper door en zout.

chimichurri kipspiesjesEn dan ben je eigenlijk al klaar. Gebruik je de Chimichurri als saus dan heb je wat meer olie nodig maar voor de marinade vond ik dit genoeg. Kipfilet in blokjes snijden (voor 4 personen ongeveer 500 gram). En dan lekker laten marineren. Minimaal een uurtje maar langer mag en is zeker lekker. Week ondertussen je spiesjes voor in water (ik doe dat meestal in een flesje van 500 ml, gewoon weg zetten in de koelkast) als je houten spiesen gebruikt. Heerlijk op de BBQ maar natuurlijk kunnen ze ook gewoon in een pan of in de oven. Ow ja, een partje citroen erbij want een paar druppels citroensap na het bakken vonden we allemaal wel erg lekker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs