Cajun Parmentier schotel

Deze Cajun Parmentier schotel of hachis parmentier stond al een tijdje op mijn wensenlijstje maar op de een of andere manier kwam het er maar niet van. Deze gehaktschotel, afgetopt met aardappelpuree is ontzettend makkelijk om te maken en een klassieker uit de Franse keuken.  Op internet verschillen de meningen als het gaat om hét originele recept. Sommigen gaan uit van louter een laag gehakt en een laag aardappelpuree maar ik las ook website waar men beweerd dat de Gehakt Parmentier schotel uit drie lagen, dus ook een laag met groenten bestaat.

Ik besloot in ieder geval voor gehakt met groenten te gaan maar deze lekker te mengen met het gehakt. Geen aparte lagen dus. Met wat extra pit in de vorm van cajunkruiden. Ik had nog een potje kant en klare cajun kruiden staan maar maak ze zeker ook een keer zelf.

cajun parmentier schotel

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 2 eetlepels cajun kruiden
  • 50 gram roomboter of kruidenboter
  • 200 ml melk
  • 3 – 4 eetlepels geraspte kaas

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze droog stomen.

Snipper ondertussen de ui, snijd de bleekselderij in boogjes van een cm, de paprika in blokjes en de prei in ringen van 2 à 3 cm. Snijd de winterwortel in blokjes. Bak het gehakt rul. Ik gebruikte geen extra olie omdat er genoeg vet van het gehakt afkomt. Voeg, als het gehakt gaar begint te worden de ui, de boogjes bleekselderij, de blokjes winterwortel en het teentje knoflook toe. Bak de groenten mee en laat ze op een zacht vuur garen. Voeg na ongeveer 15 minuten zacht sudderen de prei en de paprika toe. Bak nog even mee en voeg dan het blik gepelde tomaten toe. Snijd de tomaten in blokjes of neem een blik met tomatenblokjes. Laat het geheel nog 5 minuten sudderen.

cajun parmentier schotelMaak ondertussen een puree van de roomboter of kruidenboter en de melk. Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie en zet de oven aan. Ik gebruikte de combinatie hetelucht en grill. De schotel moet natuurlijk warm blijven en ondertussen smelt de kaas en komt er een korstje op de aardappelschotel. Kies voor alleen de grill als je deze combinatie niet op je oven hebt.

Schep het groenten – gehaktmengsel in de ovenschaal en schep dan de aardappelpuree over het mengsel, begin in de hoeken van de schotel en werk dan naar het midden toe. Als je in het midden van de schotel begint blijft je aardappelpuree bewegen en vermengt deze zich met het gehakt – groenten mengsel.

Trek met een vorm streepjes in de puree en verdeel de geraspte kaas over de aardappelpuree. Zet de cajun parmentier schotel 5 tot 10 minuten onder de grill totdat er een mooi goudbruin korstje ontstaat. Serveer er eventueel nog een extra salade naast.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs