Börek met gehakt en kaas

Een paar weken geleden maakte ik voor de verjaardag van ons kleine meisje voor het eerst Börek naar een recept van Eslem. Omdat het een feestje was had ik maar meteen twee grote schalen gemaakt en dat had ik goed bedacht want ze gingen snel, de stukken börek. Lekker als snack dus en als onderdeel van een buffet. Ik ging op zoek naar meer mogelijkheden en kwam al gauw terecht bij een börek met gehakt. Mijn mannen houden namelijk heel erg van vlees dus daar kon ik niet mis mee gaan. Ik vond een recept op Turkish Cuisine maar heb dat wel aangepast.

Voor de vulling heb je nodig:

  • 250 gram rundergehakt
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1 flinke rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1/2 bos platte peterselie
  • 50 gram feta kaas
  • 50 gram geraspte pittige kaas (extra belegen of oud)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • peper en zout
  • 1/2 rode peper
Voor de börek heb je nodig:
  • 1 pak yufka op baklavadeeg
  • 2 eieren
  • 2 waterglazen halfvolle melk (ongeveer 300 ml)
  • 1/2 glas zonnebloemolie (ongeveer 50 ml)
  • beetje boter of olie om de bakschaal in te vetten.
  • 1 à 2 eetlepels sesamzaadjes of nigella
En zo maak je het:
  • Bak in een pan het rundergehakt rul met een gesnipperde ui en de knoflook. Het moet gaar zijn maar bruin is niet nodig, het gaart immers nog door in de oven. Zet het vuur uit en voeg de rode paprika in kleine blokjes en de peterselie gesneden toe. Laat het gehakt mengsel iets afkoelen en roer dan de geraspte kaas en de feta gebrokkeld erdoor. Maak op smaak met zout en peper. Zet het gehaktmengsel even aan de kant.


  • Klop in een kom of mengbeker de melk, de zonnebloemolie en 1 ei even op met een garde of vork. Haal de yufka uit de verpakking en vouw deze uit. Vet de bakschaal goed in en warm de oven vast voor op 190 graden (boven-onderwarmte).
  • Leg het eerste vel in de schaal en zorg dat het yufka vel over de rand hangt. Neem het tweede vel, draai dit een kwart slag en leg het, net als het eerste vel, zo dat het overlapt over de schaal. Scheur het derde vel doormidden en leg dit een beetje verfrommeld in de schaal. Doe ongeveer een derde deel van het melk-olie mengsel in de schaal verdelen en daarover een derde deel van het gehaktmengsel.
  • Snijd het volgende vel door midden en leg een half vel op het gehakt mengsel, leg de andere helft even aan de kant. Druk dit vel in de schaal licht aan. Scheur weer een vel door midden en leg ook dit verfrommeld in de schaal. Weer een derde deel van het melk-olie mengsel en een derde deel van het gehaktmengsel erover.
  • Herhaal deze laatste stap nog een keer. Je hebt dus de andere helft van het doorgesneden vel nodig, nog 1 vel verfrommeld en de rest van het gehakt en melk-oliemengsel.
  • Leg nu nog een vel over de schaal en laat ook dit vel overlappen over de schaal. Vouw nu alle overlappende delen naar binnen.
  • Leg nog een vel (ik heb een vel opgevouwen want zo pastte dit precies in mijn vorm) op de börek en bestrijd dit met het tweede ei dat je even hebt losgeklopt met twee eetlepels melk.
  • Bestrooi de börek met sesamzaadjes of nigella en zet ongeveer 30-40 minuten in de oven.
Ook deze börek is natuurlijk lekker als snack maar is ook heerlijk als maaltijd met een groene salade erbij. Misschien een lepeltje tzatziki of een pittige rode saus erbij. Afgedekt buiten de koelkast is de börek een dag lang nog goed te bewaren (avond ervoor maken kan dus heel goed!) en invriezen is ook mogelijk. Even opwarmen in de oven dan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Börek met gehakt en kaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs