Andijviestamppot met lamsgehaktballetjes

Het is echt herfst opeens. Zaten we twee dagen geleden nog lekker buiten met een wijntje, vandaag is het uiterst somber weer en zien we voornamelijk regenbuien langs komen. Tijd voor een lekkere stamppot met gehaktballetjes dus. Met andijvie uit eigen tuin. We gaan er van genieten want de familie slak en co. heeft ons welgeteld één hele krop andijvie laten houden. De andere 9 vonden ze zelf kennelijk erg smakelijk. Ik geef toe dat ik een beginner ben als het om eigen groenten en fruit telen maar om me heen heb ik meer mensen horen schelden in de afgelopen maanden.

Andijviestamppot met lamsgehaktballetjes

Andijviestamppot met lamsgehaktballetjes dus, gebakken en gestoofd in een saus met Surinaamse kerrie en sterke paprika uit Marokko. Ruikt u het al? Gauw aan de slag dus.

 

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 900 gram aardappelen
  • 1 krop andijvie
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels kerrie massala
  • 1/2 tl sterk paprikapoeder
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml bouillon
  • 200 ml melk
  • 400 gram lamsgehaktballetjes
  • 1 rode paprika
  • 2 trostomaten
  • 1 handvol verse platte peterselie
  • zout en peper
  • 1 bosui

Lamsgehaktballetjes zijn eigenlijk al heerlijk van smaak zoals ze zijn. Met een beetje peper en zout bak je kleine balletjes in een heel klein beetje olie. Het lamsgehakt is vet genoeg van zichzelf en heeft niet meer nodig om te bakken. Neem ze als ze goudbruin zijn  uit de pan en zet ze even aan de kant.

Snijd de uien in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Bak ze op een zacht vuur in het braadvet van de gehaktballetjes tot ze zacht en gaar zijn. Voeg de kerrie en het paprikapoeder toe en laat even mee bakken. Bak de tomatenpuree even mee en blus vervolgens af met de bouillon. Roer de gehaktballetjes door de saus en laat ze gaar stoven.

Maak de andijvie schoon en snijd deze in dunne repen. Snijd de tomaten in blokjes en de paprika in halve reepjes. Snijd de bosui in dunne schuine repen en de peterselie fijn. Schep de tomatenblokjes en paprikareepjes door door de saus en laat deze nu inbinden.

Giet de aardappelen af, laat ze een paar minuten uitstomen en stamp ze vervolgens met de melk. Verwarm de melk een beetje om ervoor te zorgen dat de puree niet teveel afkoelt in één keer. Schep beetje bij beetje de andijvie door de puree. Maak op smaak met vers gemalen peper en zout.

Roer op het laatste moment de bosui door saus en de helft van de fijn gesneden peterselie. Schep de lamsgehaktballetjes op de stamppot en garneer met een beetje peterselie.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs