Catalaanse stoofschotel
“Na een paar dagen tapas ben je er ook wel klaar mee he” liet mijn allerliefste weten. Het was bijna een vraag of zocht hij mijn bevestiging. Wetende dat hij die nooit gaat krijgen want ik ben gek op tapas. En daar is, volgens mij, zoveel variatie op dat je er nooit genoeg van kan krijgen. Spaanse tapas, Griekse en Arabische mezzes, eer je al die landen eer hebt aangedaan ben je een hele tijd verder. Enfin, dat vind ik dan.
Het was weer tijd voor aardappelen, groente en vlees maar ik gaf me niet zo heel snel gewonnen. Want ondanks dat ik me al weken niet zo lekker voel had ik heerlijk in het zonnetje gezeten vandaag. Heel even genieten want of het wil of niet, het komt eraan. De lente!
Ik vond een mooie riblap in de diepvries en zoals dat vaker gaat hier ging ik op zoek naar een fijne combi. Omdat ik nog niet helemaal klaar was om de tapas op te geven deze week ging ik op zoek naar een Spaanse stoofschotel en vond deze Catalaanse stoofschotel.
Voor 4 personen:
- 700 gram runderriblap
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 winterwortel
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 2 laurierblaadjes
- 250 ml zoete Spaanse wijn
- 250 ml bouillon
- flinke hand vol peterselie
In diverse recepten worden aardappelen mee gestoofd in deze Catalaanse stoofpot. Ik vond het wat veel aardappelen worden in het geheel en besloot ze eruit te laten, apart te koken en even onder de grill te leggen. Ook de chorizo, die je heel vaak tegen komt in dit recept heb ik weg gelaten. Deze heb ik vervangen door een mengsel van gerookte paprika poeder, zoet paprikapoeder en cayennepeper.
Snijd het vlees in repen van 2 cm en bak ze rondom bruin in een scheutje olie. Snijd ondertussen de ui in halve ringen, de winterwortel in kleine blokjes van 1 cm en de paprika in grote blokjes of repen.. Snijd de knoflook in plakjes.
Bak de uien en de wortel mee met het vlees en laat deze op iets lager vuur een vijftal minuten mee sudderen. Voeg het paprikapoeder en de cayennepeper toe, bak nog een minuut op hoger vuur mee en blus af me de wijn en de bouillon. Voeg dan de knoflook, het laurierblad en de paprika toe en laat ongeveer 2 uur afgedekt op laag vuur sudderen totdat het vlees zacht en gaar is.
Snijd de peterselie grof. Meng de helft door het vlees en gebruik de andere helft als garnering.
Geef een reactie