Spaghetti puttanesca
Als je Google gebruikt om te achterhalen waar de Spaghetti puttanesca vandaag komt wordt je al heel snel geconfronteerd met het woord “hoerenpasta”. Doe je de moeite om verder te zoeken en te lezen dan kom je er achter dat oorsprong van deze spaghetti net iets genuanceerder is. Zo zou een hongerig gezelschap laat in restaurant hebben gezeten en de eigenaar had vrijwel niets meer in huis. Het gezelschap vroeg om iets te eten, alle rotzooi (of afval) of puttanata zou voldoen.
Hoe je het ook wendt of keert en of deze pasta nu wel of niet naar dames van lichte zeden genoemd is, het is in ieder geval een saus op basis van ansjovis, olijven, kappertjes en tomaten. En zelfs daar zijn ze het niet allemaal over eens in Italia. De ene streek gebruikt een chili peper, de andere keurt het gebruik van ansjovis absoluut niet goed. Peterselie wordt gebruikt en soms zijn er zelfs variaties waarbij tonijn gebruikt word.
Ik gebruikte alles. Omdat ik het in huis had. En omdat het mij lekker leek. Niks onzedelijk of rotzooi. Een lekker bordje pasta van di mamma. En zelfs het kleine meisje smikkelde haar bordje pasta lekker op, ondanks dat er vis in zat.
Voor 4 personen:
- 350 gram gedroogde spaghetti
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 ansjovisfilets
- een klein scheutje van de olie uit het blikje of potje van de ansjovisfilets
- 15 zwarte olijven
- 60 gram (klein potje) kappertjes
- 1/2 Spaanse peper (neem een hele als je het aan kunt)
- 1 blikje tonijn
- 1 blik gepelde tomaten
- Handje platte peterselie
Snipper de ui en de knoflook fijn. Snijd de Spaanse peper fijn. Fruit de ui, de Spaanse peper en de ansjovis in de olijfolie en het scheutje olie van de ansjovis op zacht vuur gaar. Zet ondertussen het water voor je spaghetti op. Snijd de olijven in plakjes en de gepelde tomaten in stukjes (blokjes nemen kan natuurlijk ook).
Voeg de olijven, de gepelde tomaten, de kappertjes en de knoflook toe en laat het geheel een minuut of tien op zacht vuur pruttelen. Voeg de tonijn toe en laat deze even mee warmen. Kook ondertussen je spaghetti gaar en giet deze af. (houd 2 à 3 eetlepels kookwater achter). Roer de spaghetti door de saus en voeg wat van het kookwater toe als de spaghetti te droog word.
Hak de peterselie fijn en roer deze op het laatst door de spaghetti. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
Geef een reactie