Cannelloni met salami, spinazie en ricotta
Nog nooit had ik met Ricotta gewerkt. Ik heb de meest oriëntaalse producten in huis maar Ricotta had ik zelfs nog nooit geproefd. Dan vond ik het duur, heel lang nam ik me voor het zelf te maken maar kwam de tijd niet. En opeens had ik het in m’n handen in een winkel, lag het al in de winkelwagen voor ik het goed en wel zelf in de gaten had. Met in m’n achterhoofd cannelloni, een van de meest favoriete pasta van mijn fijne puber.
We gaan weer de eindexamen week in. Helaas heeft hij het vorig jaar niet gered. Dit jaar gaat hij het gewoon doen, aan zijn inzet gaat het in ieder geval niet liggen. Dus ik zorg voor extra fijne gerechten, gezonde snacks voor tijdens het leren en de nodige ondersteuning. We zijn er allemaal klaar voor. En deze fijne Cannelloni met salami, spinazie en ricotta was een fijn zetje om er nog even tegenaan te gaan vanavond.
Voor 4 personen heb je nodig:
Voor de vulling van de Cannelloni:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 pak diepvries bladspinazie
- 200 gram salami
- 1 bakje ricotta van 250 gram
- 100 gram geraspte kaas (extra belegen of oud)
- 10 zongedroogde tomaten (zonder olie)
- 16 cannelloni buizen, ongeveer 250 gram
Voor de saus:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 20 zwarte olijven
- 500 ml passata
- 2 trostomaten
- handvol basilicum blaadjes
Ontdooi de spinazie en laat deze goed uitlekken. Duw uit in een zeef. Begin vervolgens met de saus.
Snipper de ui en de twee teentjes knoflook. Hak de zwarte olijven in stukjes, snijd de tomaten in kleine blokjes en knip of scheur de basilicum blaadje in reepjes of stukjes.
Fruit de ui en de knoflook op zacht vuur aan. Neem daar je tijd voor, 10 minuten mag het zeker duur. Zorg dat de ui niet bruin wordt. Voeg dan de passata, de tomaten en de olijven toe en laat de saus op zacht vuur pruttelen en indikken tot ongeveer 3/4.
Begin dan aan de vulling van de olijven. Snipper de ui en de knoflook en fruit ook deze aan. Snijd de salami en zongedroogde tomaten in reepjes en bak ze een paar minuten mee. Zorg dat de spinazie goed uitgelekt is en bak deze vervolgens ook een paar minuten mee.
Zet het vuur uit en roer de ricotta en de geraspte kaas door de salami/spinazie vulling. Laat de vulling vervolgens tot lauw warm afkoelen. Vul vervolgens de cannelloni met de vulling. Ik zie her en der dat men eerst de cannelloni kookt en dan vult, ik vul de cannelloni ongekookt.
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven/onderwarmte). Roer de basilicum door de saus. Vet een ovenschaal goed in en verdeel 4 of 5 eetlepels saus over de bodem van de ovenschaal. Schik vervolgens de Cannelloni met salami, spinazie en ricotta in de ovenschaal, liefst niet op elkaar en verdeel de rest van de saus over de cannelloni. Strooi er wat achtergehouden (of extra!) geraspte kaas overheen en laat de schotel in 30 minuten garen.
Serveer met een lekkere salade.
Geef een reactie