Yogurtlu Patlican Salatasi
Heerlijk vind ik het om door de Turkse of Marokkaanse winkel te struinen. Op zoek naar ingrediënten die ik niet ken. Kruiden, crèmes en pasta’s, kaas of vlees. En groenten natuurlijk, voor veel minder geld haal ik vaak heerlijk verse groenten en kruiden. Deze week lagen er mooie kleine aubergines en dikke sappige vleestomaten. Met een flinke bos platte peterselie erbij wist ik al meteen wat er vandaag op tafel stond voor mezelf. Mezelf ja want ik ben de enige in huis die gek is op aubergine. Gegrild, gestoofd, gevuld, in plakjes of geprakt, het maakt me allemaal niet uit. Het is dus niet zo’n hele grote salade maar ruim voldoende voor 1 persoon, misschien ook wel voor twee maar maak gerust meer als je met meer mensen wilt genieten van deze Yogurtlu Patlican Salatasi.
Deze salade, een salade met aubergine, paprika en tomaat, ben ik al in verschillende variaties tegen gekomen. Soms schep ik de gekruide yoghurt boven op de salade maar soms ook gewoon er doorheen. Er zijn ook varianten waar nog een tomatensaus boven op de yoghurt geserveerd word. Ook heel smakelijk maar dat vond ik vandaag een beetje veel van het goede.
Voor de salade heb je nodig:
- 1 kleine aubergine
- 1/2 rode paprika
- 1/2 rode ui
- 1 grote vleestomaat
- 1 teentje knoflook
- sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels platte peterselie
- zwarte olijven
- zout en pul biber
Voor de yoghurtdressing:
- 4 eetlepels Turkse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel verse dille
- stuk komkommer van ongeveer 5 cm
- zout
De yoghurtdressing is een soort van Cacik (Turkse tzatziki) en die maak ik meestal ruim van tevoren. De cacik is immers ook heel erg lekker bij brood en vlees en kan best tot een dag of drie bewaard worden. Rasp de komkommer of snijd de komkommer in hele kleine blokjes. Meng alle ingrediënten voor de yoghurtdressing door elkaar en zet even apart.
Snijd de aubergine in plakken en vervolgens in kleine blokjes, ongeveer 1 tot 1,5 cm groot. Snijd de paprika en tomaat in blokjes van ongeveer dezelfde grootte. Snipper het uitje heel fijn en hak de olijven en peterselie grof. Snijd de knoflook in hele dunne plakjes.
Bak de blokjes aubergine in een klein scheutje olie met de plakjes knoflook gaar en zacht, maal er een klein beetje zout overheen. Bak in de laatste minuut de blokjes paprika, de tomaat en de ui even mee met de aubergine. Laat de groenten af koelen en roer er de olijfolie, het citroensap, de olijven en de peterselie doorheen. Maak op smaak met zout en pul biber. Schep de salade in een schaaltje en verdeel de yoghurt over de salade of roer de yoghurt er doorheen. Bestrooi de yogurtlu patlican met platte peterselie en eventueel een beetje pul biber.
Geef een reactie