Sperziebonen salade met feta en tomaat

Prachtige tomaten heeft onze nieuwe tuin al voort gebracht. Verschillende soorten, van de lekkere trostomaat tot kleine gele en rode cherrytomaatjes. Ik ben nog maar een beginner in moestuinland en omdat ik nog niet in ons nieuwe huis woon besloot ik het deze zomer rustig aan te pakken. Maar ik kan echt enthousiast raken van de prachtige planten die tomaten lijken te blijven produceren. In een vlaag van had ik één bonenplant gekocht op de markt. Het was te laat om nog te zaaien dacht ik. In het begin leek de plant niet veel te doen, het groeide wel maar niet zoals ik verwachtte. Ik besloot em z’n ding te laten doen en af te wachten. Afgelopen week had ik geen tijd voor m’n moestuin dus toen ik dinsdag de tuin in stapte was ik wel een klein beetje bang voor wat ik zou zien. Zouden de slakken nu echt alles aangevreten hebben? Had die onuitroeibare wingerd er nu echt een oerwoud van gemaakt?

Prachtige tomaatjes weer, dat had ik al vermeld maar ook een grote groene plant die zijn weg had gevonden langs de wijnranken naar boven….. vol met sperziebonen. En als ik zeg vol, dan bedoel ik ook vol. Één hele mooie plant waar ik bijna twee kilo sperziebonen vanaf haalde. En het ziet er naar uit dat er nog meer komen ook.

Sperziebonen salade met feta en tomaat

Sperziebonen dus, beetgaar gekookt, in ijswater afgekoeld zodat ze prachtig groen blijven. Ik besloot ze te combineren met het inie minie flesje truffelolie dat ik kocht bij de Makro, olijven, feta van schapenkaas en rood en gele tomaten uit de tuin. Veel bieslook want ook die lijkt door de hele tuin te groeien al onkruid. Deze Sperziebonen salade met feta en tomaat smaakte heerlijk in combinatie met de Griekse souvlakia en Tzatziki die ik erbij maakte.

Voor 4 personen:

 • 600 gram sperziebonen
 • 1 rode ui
 • 100 gram feta
 • 2 smakelijke tomaten
 • 10 – 15 zwarte olijven
 • truffelolie
 • olijfolie
 • citroensap
 • 1 eetlepel verse dille
 • handvol platte peterselie
 • bieslook
 • peper en zout

Kook of stoom de sperziebonen beetgaar. Laat ze niet te lang koken want dan verliezen ze veel vitamines, worden ze slap en zijn ze lang niet meer zo mooi groen. Spoel ze goed af onder stromend ijskoud water of dompel ze even in ijswater. Laat de sperziebonen goed uitlekken.

Snijd de ui in hele dunne halve ringen, snijd de olijven in plakjes en de feta in blokjes. Snijd de tomaten in blokjes of halve plakken, afhankelijk van hun grootte. Snijd een flinke handvol bieslook fijn, hak de peterselie en dille fijn.

Maak een dressing van de truffelolie, de olijfolie en het citroensap. Omdat de truffelolie erg sterk van smaak is verdun ik de truffelolie met extra virgin olijfolie 1 : 2. 2 theelepels truffelolie, 4 theelepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap.

Schep de dressing door de sperziebonen. Omdat mijn bonen heel erg ongelijk van grootte waren heb ik de sperziebonen gesneden op stukjes van ongeveer 3 cm. Schep alle andere ingrediënten door de sperziebonen en laat de smaken een uurtje intrekken. Wil je de salade langer van tevoren maken wacht dan met het toevoegen van de tomaat en feta tot het laatst.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs