Spaghetti Bolognese

Oeps en dan heb je opeens weer een hele week niet geblogd. Wat an sich geen ramp is natuurlijk want ik blog voornamelijk als hobby en omdat ik het leuk vind. En als het druk is moet een paar daagjes niet ook kunnen vind ik.

Gisteren waren we op de BBB in Maastricht, de horeca vakbeurs in het Zuiden des lands. Via via hadden we kaarten gekregen en omdat ik er al jaren niet meer was geweest leek het ons een leuk uitstapje. Even culinair nieuws opsnuiven. Ik keek er dus echt naar uit, nieuwe dingen ontdekken en proeven. En dat viel toch een beetje tegen vond ik. De horecabeurs bestaat voornamelijk uit half fabricaten en heel veel snacks. Kennelijk ziet de markt er toch zo uit. Heerlijke kaas  en mooi vers brood geproefd, lekkere aardbeien secco van De Zeute Aardbei, en oké, één klein bitterballetje. Na een middagje tapas en snacks hadden we dus niet zo heel veel trek meer gisteravond en hielden we het bij een licht groentesoepje.

spaghetti bolognese

Vandaag een vrije dag en dus tijd voor een heerlijk warm bordje Spaghetti Bolognese. Het favoriete bordje eten van ons kleine meisje en aangezien die een beetje grieperig is maak ik haar bordje pasta vandaag. De Bolognese saus zoals wij deze kennen en maken mag geen Bolognese heten volgens culinaire experts. De echte ragù Bolognese heeft volgens kenner niks te maken met de saus die wij over de spaghetti gooien. Sterker nog, er komt in Italië geen spaghetti in aanraking met de ragù Bolognese.

Er zijn mensen die zich daar echt druk om maken, de enige echte saus, zoals het hoort, zoals het moet, zoals het alleen maar mag. Wij maken thuis een combi van beide, een beetje echte ragù, een beetje saus zoals wij die in Nederland kennen. Die wel lekker lang op een klein vuurtje staat te pruttelen. Een fijn compromis dat vooral de kindjes erg lekker vinden. En dat gaat bij mij boven alles.

 Voor 4 personen heb je nodig:

 • 50 gram pancetta (of mager ontbijtspek)
 • 250 gram rundergehakt
 • 1 ui
 • 150 gram bleekselderij
 • 150 gram wortel
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 500 ml passata
 • 400 ml bouillon
 • 1 eetlepel oregano
 • 3 eetlepels pesto
 • Parmezaanse kaas
 • handvol blaadjes verse basilicum
 • 350 gram ongekookte spaghetti

Snijd de pancetta in fijne reepjes. Ik leg de plakjes pancetta in huishoudfolie een uurtje in de diepvries. Dat maakt het snijden in reepjes een stuk makkelijker. Bak de reepjes een paar minuten in een pan op medium vuur.

Snipper ondertussen de ui, snijd de wortel in kleine blokjes en de bleekselderij in dunne boogjes. Bak de groenten 5  tot 10 minuten op zacht vuur met de pancetta mee. Roer vervolgens het rundergehakt door het groentemengsel en laat het gehakt op een iets hoger vuur rul en lichtbruin bakken.

Voeg de oregano en de pesto toe, net als de gepelde tomaten, de passata en de bouillon. Roer alles goed door en zet de saus vervolgens op laag vuur met de deksel op laag vuur.

En ga dan lekker wat anders doen, ow zeker drie uur lang. Ik deed een rondje met de stofzuiger, stortte me in een mandje met allemaal losse sokken en ging vervolgens lekker bij mijn zieke meisje zitten met een kopje thee. Af en toe roeren. Neem het kleinste gaspitje en zet dat laag anders gaat het gewoon te snel. Het wordt uiteindelijk een hele dikke, stevige, donkere saus.

Kook je spaghetti (ik breek de spaghetti altijd een keer doormidden), giet af als deze beetgaar is. Houd een klein beetje kookvocht achter, ongeveer een soeplepel. Schep de spaghetti door de saus. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dit voorheen nooit deed. Pasta op een bord, saus eroverheen maar op de een of andere manier smaakt dit gewoon beter.

Scheur de blaadjes verse basilicum over de pasta heen en bestrooi met Parmezaanse kaas. Hoe vinden jullie mijn bordjes van de kringloop, helemaal voor niks gekregen, zijn ze niet prachtig! 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs