Shoarma
Toegegeven, meestal koop ik onze shoarma bij de Turkse slager. Die is meestal goed gekruid, van kalkoen dus niet te vet en heel belangrijk, gewoon erg lekker. Desondanks voeg ik er thuis altijd nog van alles aan toe. Een portie kruiden, extra komijn, soms een lepel ras el hanout, koriander of pikant paprikapoeder maar er gaat meestal ook nog een ui en paprika doorheen. Dus waarom niet een keer het kruidenmengsel helemaal zelf maken.
De fijne puber wordt 16 komende week en in het weekend gaat hij dat vieren. Met familie en een paar vrienden. En iedere verjaardag komt ter sprake wat we gaan eten. Want bij ons is het op een verjaardag meestal goed eten. Tapas, een Arabisch buffet. High tea of pizza’s voor iedereen, het maakt me allemaal niet uit. Zij mogen kiezen. Meneer ging van broodjes hamburger naar broodjes shoarma. Lekker makkelijk vond hij, shoarma, broodjes, een schaal sla en een emmer knoflooksaus. Yep, dat zei hij echt. Een emmer! Nu heb ik ook emmertjes van 1 en 2 liter dus ik kan een heel eind met hem mee. Als meneer een emmer wil, dan kan hij er een krijgen…..
Het kruidenmengsel voor de shoarma:
- 1 tl komijn
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl koriander
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl cayennepoeder
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/2 tl uienpoeder
- 1/2 tl zeezout
Ik geef toe dat het een waslijst is maar meestal maak ik het kruidenmengsel met eetlepels in verhouding. Bovenstaande kruiden is voldoende voor ongeveer 700 gram vleesreepjes. Dus als ik alles maal 3 of 4 doe heb ik een fijn potje met een shoarmakruidenmengsel kant en klaar staan.
Voor 4 personen heb je verder nodig:
- 600 – 700 gram reepjesvlees (varkensvlees, kip of kalkoen)
- 1 flinke ui
- 1 rode paprika
- 2 eetlepels olie
Meng het kruidenmengsel door het vlees in reepjes. Snijd de ui in kwart ringen en de paprika in reepjes van 3 à 4 cm. Meng ze door het vlees en laat het vlees minimaal een uur marineren.
Bak het vlees in de olie op medium – hoog vuur en laat het al roerend gaar worden. Schep het vlees vervolgens in een brede ovenschaal en zet het een paar minuten onder de grill. Roer het vlees een keer goed door en zet de grill nog een keer een minuut of drie aan.
Serveer de shoarma in pitabroodjes met sla of als kapsalon of gewoon met rijst. Aangezien ik met een nieuwe Weight Watch ronde ben begonnen en heel goed ga koos ik voor de laatste, de mannen kregen een lekker pitabroodje. Knoflooksaus erbij of een iets magere variant, tzatziki. Ook erg lekker met een paar druppels harissa.
One Response to Shoarma