Risotto met asperges en chorizo

Er lagen asperges op de markt. Aan de prijs maar ik moest ze hebben. En toen wist ik niet wat ik ermee wilde doen. De mannen hadden zin in risotto maar om de asperges nu gewoon in een risotto te snijden vond ik zonde. Dus besloot ik ze te grillen en risotto met asperges en chorizo te maken. Met een scheutje sherry om af te blussen. Lekker hoor.

risotto asperges chorizo

Met asperges kun je natuurlijk alle kanten op zolang ze maar goed vers zijn en niet teveel verhout zijn. De kopjes moeten stevig zijn, als ze zacht zijn gaat de versheid hard achteruit. De beste manier om te testen of asperges vers zijn is de tegen elkaar te wrijven, ze maken dan een piepend geluid. Schil ze met een dunschiller en snijd van de onderkant ongeveer 2 cm af (of meer als de asperges meer verhout is). Groene en paarse asperges hoef je niet te schillen. Bewaar asperges in een vochtige theedoek in de koelkast of, nog beter, als je die hebt in de kelder.

 • 300 gram risottorijst
 • 150 gram chorizo
 • 1 ui
 • 500 gram witte asperges
 • 100 gram diepvrieserwten
 • 1 kleine courgette
 • 2 groentebouillonblokken
 • peper
 • 1/2 eetlepel zonnebloemolie
 • klein wijnglaasje medium sherry
 • 25 gram roomboter
 • 25 gram smeerkaas

Schil de asperges en snijd het verhoute deel eraf. Snijd ze gelijk in lengte, ongeveer 15 cm af. De stukken asperge die overblijven snijd je in schijfjes van 1 cm. Snijd de asperges in de lengte door midden als ze dik zijn. Hele dunne asperges kun je heel laten.

Snipper de ui fijn, snijd de courgette in de lengte door midden en snijd er vervolgens halve maantjes van van een halve cm dik. Snijd de chorizo op dezelfde manier maar snijd er iets dunnere maantjes van (ongeveer 2 mm).

Maak een bouillon van een liter water en de 2 bouillonblokken. Laat de asperges ongeveer 3-4 minuten koken in de bouillon, ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, en schep ze uit de bouillon. Zet even apart.

risotto asperges chorizo

Bak de schijfjes chorizo in de olie krokant en schep de chorizo uit de pan. Fruit in de overgebleven olie de ui zachtjes gedurende ongeveer 5 minuten. Schep vervolgens de rijst door de uien en laat de rijst 2-3 minuten mee bakken. Zodra de rijstkorrels transparant worden (je ziet een wit pitje in de kern) kun je de rijst afblussen met de sherry. Laat de sherry verdampen en schep vervolgend een soeplepel bouillon bij de rijst. Blijf roeren tot de bouillon op genomen is en schenk er dan pas een volgende soeplepel bouillon bij en blijf roeren. Roer na 15 minuten de erwten door de risotto en zet de grillpan alvast aan. Afhankelijk van je risottorijst zal deze na ongeveer 20 minuten “al dente” zijn. Proef dit om zeker te zijn. De rijst moet gaar zijn maar nog beet hebben (het is immers geen rijstepap). Doe er nog een extra lepel bouillon bij, eigenlijk moet de risotto nu net iets vloeibaarder zijn dan gewenst. Roer de chorizoschijfjes, de schijfjes asperges, de roomboter en de smeerkaas door de chorizo. En ja, ik weet het, smeerkaas is not done maar wel een budgetvriendelijke vervanger die, mits je een 20+ smeerkaas gebruikt, ook nog een slanke vervanger is van de echte Parmezaanse kaas.

Zet het vuur uit, deksel op de pan en laat de risotto 10 minuten rusten. Grill ondertussen de plakjes courgette en de, in lengte gesneden, aspergehelften. 2 minuten per kant is ruim voldoende. Schep de courgette door de risotto en verdeel de asperges over de risotto. Serveer de risotto met asperges en chorizo met een groene salade ernaast.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs