Limburgse koude schotel
Voor ons Limburgers hoort koude schotel, kauw sjotel, bij de Limburgse keuken. Je zult maar zelden een doop, bruiloft, communie of ander groot feest voorbij zien gaan zonder een koud en warm buffet met kauw sjotel, Limburgse koude schotel dus. Helemaal niet moeilijk om te maken maar meestal hoort er dan ook van alles bij. Gevulde eitjes, asperges met ham omwikkeld, gevulde tomaatjes, gepocheerde zalm, warme ham, Monegaskische uitjes en noem maar op. We houden er van en ik heb al de nodige buffetten met Limburgse koude schotel op tafel gezet. Of op iemand anders z’n tafel maar eerlijk is eerlijk, als er niks te vieren is zet je niet zo’n uitgebreide maaltijd op tafel. Om er maar helemaal niet over te praten dat je dan waarschijnlijk drie dagen koude schotel eet. En dat is wat veel van het goede. Vind ik, de mannen dan weer niet.
Onderstaande Limburgse koude schotel gebruikten we als hoofdmaaltijd. Met een plakje vlees erbij, wat asperges en een gevuld eitje. Geen enorm gevarieerd buffet dus waardoor je meer Limburgse koude schotel nodig hebt per persoon. Dit is voor 5 à 6 personen.
- 500 gram soepvlees
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 1 flinke ui
- 1 grote pot (of blik) erwten/wortelen
- 1 potje zilveruitjes
- 1 klein potje augurkjes
- 1 fris zure appel
- 400 ml mayonaise
- 3 eetlepels azijn
- 3 bouillonblokjes
- zwarte peper
Snijd het soepvlees in een aantal stukken en kook het in 1 liter water en 2 bouillonblokjes helemaal gaar. Het moet echt in draadjes uit elkaar vallen. Vis het vlees uit de bouillon en laat helemaal af koelen. Schil ondertussen je aardappelen en snijd ze in stukken. Kook deze vervolgens gaar in de bouillon. Giet de aardappelen af en laat ze goed uit stomen. Zelf spreid ik de aardappelen uit op een schone theedoek. Zo koelen ze sneller af en plakken ze niet aan elkaar als je ze later gaat verwerken.
Snijd de aardappelen als ze afgekoeld zijn in stukjes. Wij houden van een iets grovere Limburgse koude schotel dus ik maak blokjes van ongeveer 1 cm. Snipper de ui fijn, snijd de augurk en appel in blokjes, de wortelen in plakjes en snijd het vlees fijn. Schep vervolgens alles om met de mayonaise, de azijn, 1 verkruimeld bouillonblokje en peper naar smaak.
Laat alle smaken van de Limburgse koude schotel een paar uur in trekken. Liefst een hele nacht. Proef dan en voeg eventueel nog wat zout en peper toe en, als je de koude schotel te droog vind eventueel nog een lepel mayonaise en een scheutje azijn. Maak de Limburgse koude schotel op met augurkjes, uitjes, rauwkost, een eitje. Van oudsher wordt de koude schotel nog af gestreken met mayonaise, zodat deze er mooi glad uit ziet maar ik vind persoonlijk de grove structuur wel mooi. En laten we eerlijk zijn, er zat al mayonaise genoeg in.
Koude schotel
Hoelang kan de koude schotel in de koelkast bewaard worden?
Excuus voor de late reactie Romy. Langer dan een dag of vier bewaar ik de koude schotel thuis niet. Als ik veel maak zet ik dan ook niet alles op tafel. Ik schep er een deel uit zodat het grote deel gekoeld in de koelkast blijft.
groetjes, Jolanda
Kauw sjotel maake? Ummer via dit recep, lekker!!!