Klassieke Limburgse Asperges

Als Limburgse hou je van Asperges. Punt. Ik kan dan ook niet meer dan m’n wenkbrauwen fronsen als ik mensen zie rillen als ik ze vraag of ze asperges willen. Witte, groene, paarse asperges, het maakt ons hier allemaal niet uit. Warm, koud, van de BBQ, ze lusten het hier allemaal. En de nodige recepten zijn al onze keuken gepasseerd maar de klassieke Limburgse Asperges blijven een favoriet hier.

Deze klassieke Limburgse Asperges zijn makkelijk te maken en kunnen binnen een half uur op tafel staan. Hoezo moeilijk? Gewoon een keer doen. Zorg dat je goede verse asperges hebt. Dit kun je makkelijk controleren door de asperges zachtjes tegen elkaar te wrijven, je hoort dan een piepend geluid. Let ook op de onderkant van de stengels, die mogen niet te houterig en ingedroogd zijn. Aardappeltjes erbij en een lekker stukje vlees. Of laat het vlees helemaal weg, wat jij wil.
Klassieke Limburgse Asperges

Je hebt nodig:

  • Witte asperges; neem ongeveer 500 gram per persoon
  • 2 plakken ham
  • 3 hardgekookte eieren
  • 100 gram roomboter
  • handje vol platte peterselie
  • handje bieslook
  • Zout

Leg de ongeschilde asperges een uurtje in fris en koel water, dit vergemakkelijkt het schillen. Schil de asperges goed rondom, zorg dat je geen plekken overslaat want dat zal de smaakbeleving zeker niet ten goede komen. Snijd, als alle asperges geschild zijn, afhankelijk van de onderzijde een 2 tot 3 cm af. Let op dat de onderkant niet teveel ingedroogd is, snijd anders iets meer af.

Laat in een grote ketel water aan de kook komen. Ik gebruik zelf een ovalen gietijzeren ketel waar de asperges languit in kunnen liggen omdat ik het zonde vind om een speciale aspergepan te kopen. Zout het water en voeg een klontje van de roomboter toe, ongeveer een kwart. Laat de asperges nu op zacht vuur afgedekt gaar worden. Na ongeveer 10 minuten zijn de asperges gaar maar vanaf 7 minuten begin hou ik ze in de gaten. Ze moeten beetgaar zijn, niet zo gaar dat ze vanzelf rondom je vork draaien. Je kunt in de asperge prikken maar ik neem er een asperge uit en snijd er een stukje af en proef de asperge.

Snijd ondertussen de plakken ham in fijne reepjes en hak de geschilde eieren fijn of snijd ze doormidden. Snijd de peterselie en bieslook fijn en meng beiden in een bakje. De helft gebruik je om de roomboter met wat zout en peper op smaak te brengen, de andere helft bewaar je als garnering.

Giet de asperges af, bewaar eventueel het kookvocht om aspergesoep te maken of gebruik het voor een sausje. Laat de asperges goed uit lekken. Er zijn speciale schalen met een uitleksysteem voor asperges. Gebruik je een gewone schaal kies dan voor een iets diepere variant, de asperges zullen namelijk iets vocht blijven loslaten.

Smelt de boter in de nog hete pan waar je zojuist de asperges hebt gekookt. Doe dan de asperges terug in de pan en hussel ze voorzichtig door de warme kruidenroomboter. Schep dan de asperges voorzichtig op een schaal. Garneer met de gehakte eieren of halve eitjes, de fijne reepjes ham en het peterselie/bieslook mengsel. Schenk de resterende boter uit de pan over de punten van de asperges.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs