Gevulde eieren

Ach met dat regenweer denk je natuurlijk helemaal niet aan een koud buffet. Maar een Limburger houdt nou eenmaal van een goed buffet. Met kauw sjòttel, gevulde eieren, asperges in fijne achterham gerold. Ow en ik vergeet een fijn stukje paté met Monegaskische uitjes, dat recept houden jullie nog van me tegoed. En ga je voor een meer uitgebreider buffet dan horen er natuurlijk ook gevulde tomaatjes bij, met garnaaltjes, zalmsalade of gerookte kip. Rauwe ham met meloen. Of nog uitgebreider een stuk warme beenham. Of gepocheerde zalm.

Goed. Eerlijk gebied me te zeggen, als ik kauw sjòttel maak voor mijn gezin dan ga ik niet zo uitgebreid. Veel werk, veel materiaal met als uitkomst dat je met z’n vieren een week aan het koud buffet zit. En zelfs deze rasechte Limburgse komt het buffet dan haar neus uit. Dus als je dan in de gelegenheid komt om te koken voor een paar mensen is een iets uitgebreider buffet altijd een uitgelezen kans om eens royaal uit te pakken.

gevulde eieren

Vandaag maakte ik een kleine kauw sjóttel voor een tiental mannen die vrijwillig een dagje komen werken bij de Éngele van Zitterd – Gelaen, een stichting die mensen opvangt en bij staat die op de wachtlijst van de voedselbank staan. Wekelijks zorg ik ervoor dat voor 35 gezinnen een pakket met levensmiddelen klaar staat. In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat dit soms zeer schrijnend maar ook bijzonder dankbaar werk is. Om die mannen te bedanken kauw sjóttel dus met onder andere deze gevulde eieren.

Voor 8 personen, je hebt dan twee gevulde eitjes per persoon:

  • 8 eieren
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • peper en zout
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Een paar sprietjes bieslook

gevulde eierenKook de eieren hard maar zorg ervoor dat de dooier niet verkleurd. Dit zal het uiteindelijke resultaat niet mooier maken. Doe dit door ruim water aan de kook te brengen. De eieren moeten volledig onder water staan. Prik aan de onderkant van het ei (het bredere deel) een klein gaatje. Je prikt hierdoor ook een gaatje in het vlies van de luchtkamer. Door verhitting van het ei zal de lucht in de luchtkamer uitzetten en ervoor zorgen dat je ei barst. Door het prikken van een gaatje voorkom je dus dat er barsten ontstaan in je gekookte ei en je wellicht delen van je eiwit verliest.

Zet het vuur zodra het water kookt kleiner. Het water moet nog licht in beweging zijn maar niet meer bubbelen. Leg de eieren voorzichtig met een lepel in het water en kook de eieren hard. Voor een medium groot ei heb je hiervoor 8 minuten nodig. Giet het hete water af en schrik de eieren onder stromend koud water. Hierdoor onderbreek je het kookproces van de eieren en kun je deze beter pellen. Laat de eieren helemaal afkoelen.

Pel de eieren en snijd ze met een scherp mes doormidden. Maak het mes tussen het doormidden snijden van elk ei even schoon om te voorkomen dat er eigeel op het volgende ei zit aan de buitenkant. Wip met een klein lepeltje of vorkje de eidooiers uit het ei en zet de eiwitten even aan de kant.

Vroeger wreven we de eidooiers door een fijne zeef om op deze manier een fijne crème te krijgen. Hierdoor voorkom je ook dat stukjes eigeel je spuitmondje verstoppen. Tegenwoordig doe ik de eidooiers, de mayonaise, de crème fraîche, het kerriepoeder, het paprikapoeder, peper en zout samen in de molen van de staafmixer en mix dan alles een paar minuten goed door elkaar.

Vul een spuitzak met het eidooier mengsel en vul de eieren met een toef. Snijd de bieslook heel fijn en garneer de gevulde eieren met een klein beetje paprikapoeder en de fijn gesneden bieslook.

Van oudsher werden eieren gevuld met een mengsel van luchtig geklopte roomboter en de eidooiers. Tegenwoordig wordt echter meestal gebruikt gemaakt van mayonaise in plaats van roomboter. Dit zorgt er echter wel voor dat het mengsel verkleurt. Door de mayonaise te mengen met een gelijk deel crème fraîche voorkom je dat de vulling verkleurt en kun je de gevulde eieren makkelijk een paar uurtjes van tevoren maken. Wel gekoeld bewaren natuurlijk.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs