Foodblog Swap maart 2014; Tarte Tartin met venkel

Tarte tartin met venkel

Foodblog Swap maart alweer en ik mocht een kijkje gaan nemen in de Volkstuin van Marleen van Es. Een Foodblog die ik niet alleen interessant vond vanwege de recepten, die gemaakt worden met producten uit eigen tuin, maar ook vanwege de zaai- en tuin tips. Niet zo heel veel maar genoeg om me te triggeren. We hebben namelijk in ons nieuwe huis een hele fijne tuin met een kas. En nu heb ik de afgelopen jaren wel het een en ander geplant in die tuin maar de tuin was van oma. Vanaf dit jaar ga ik het zelf doen, met de groene vingers van mijn moeder, in mijn eigen tuin. We willen klein beginnen, niet meteen de hele tuin en kas vol en het liefst wat apartere dingen. Tomaatjes die niet overal te krijgen zijn, een pepertje, een keer zelf aardappeltjes en uien zetten.

Zo vond ik bij Marleen de paarse aardappeltjes, de Vitello Noire maar ook snijbiet. Snijbiet? Ja ik kende het natuurlijk wel maar zelf in de tuin zetten? Gaan we doen! Dus aan de hand van de zaaikalender staan er nu potjes met zaadjes overal op de vensterbank en voor het kleine meisje heb ik een paar aardbeienplantjes gekocht.

Ik ben wel altijd van plan om een apart recept te zoeken tijdens een Foodblog Swap. Geen recept dat je binnen vijf minuten op tafel het maar ook geen recept waarvoor ik eerst een uur op tocht moet om alle ingrediënten binnen te krijgen. In eerste instantie ging ik voor het aardbeienijs en de bevroren aardbeientaart maar ik was vergeten het kleine meisje en de puber in te lichten. En weg waren de aardbeien. Vorige week had ik twee venkelknollen mee genomen van de Turkse winkel en mijn oog viel op de Tarte Tartin van venkel. Rauw vonden de mannen de venkel namelijk allebei niet zo lekker en deze zoete taart leek me wel een leuke manier om venkel nog een keer te introduceren. Ik had alleen niet zo’n waanzinnig mooie pan maar met mijn oude hapjespan zonder aanbaklaag en kunststof handvatten ging het ook perfect. Met succes overigens want in een dag tijd was niks meer van de taart over.

Voor mijn hapjespan van 28 cm had ik nodig:

 • 2 venkelknollen
 • 2 theelepels suiker
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 50 ml ananassap
 • 4 plakjes bladerdeeg of een rol
 • feta

Maak de venkelknollen schoon, snijd ze in kwarten en vervolgens in plakken. Verhit de olie met de suiker en bak de venkel mooi bruin op hoog vuur gedurende tien minuten. Blus het geheel af met het ananassap en laat de venkel op zacht vuur met de deksel op de pan 15 minuten gaar stoven. Haal nu het bladerdeeg uit de diepvries en laat deze even ontdooien.

Bedek de venkel met het bladerdeeg en zet het geheel in een voorverwarmde oven, 30 minuten op 200 graden. Tijd is een beetje afhankelijk van je oven. Zet de temperatuur van je oven iets lager als het bakken te snel gaat. Een paar kleine gaatjes prikken voorkomt dat het bladerdeeg hoog op bolt (en ook die was ik vergeten).

Ik had me een beetje vergist (lees niet goed gelezen) dus in plaats van 2 theelepels suiker heb ik er 2 eetlepels in gegooid. Dat verklaart achteraf natuurlijk wel waarom de mannen de taart “wel erg zoet” vonden maar mag de pret niet drukken. Omdat ik voor het ananassap een blik open draaide heb ik ook een paar kleine stukjes ananas gebruikt door de venkel. Aanrader!

Lyvre maakte deze maand voor de Foodblog swap mijn Spaanse tortilla. Heerlijk als onderdeel van een tapasbuffet maar ook als onderdeel van je lunch of hoofdmaaltijd.

Tarte tartin met venkel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Foodblog Swap maart 2014; Tarte Tartin met venkel

 • Avatar

  Wat een leuk stukje, Jolanda! En grappig dat je dit recept hebt geprobeerd. Met stukjes ananas lijkt me heel lekker! Heb je de siroop uit uit blikje gebruikt? Dat maakt het nog eens extra zoet. Ik bedoelde zo’n pak ananassap. Dat had ik toevallig nog staan omdat ik het voor ijs nodig had ;-). Sinaasappelsap zou ook goed kunnen. Ik ben blij dat jullie het lekker vonden. Eerder las ik dat je gezin niet zo van groente houdt… en dan moet je uitgerekend met mij foodblogswappen. 😉
  Groetjes, Marleen

  • Jolanda

   Ik had inderdaad het sap uit een blikje gebruikt, vruchtensappen heb ik zelden in huis dus daar heb ik niet eens aan gedacht. Het is voornamelijk manlief die het niet zo op, rauwe, groenten heeft. Het kleine meisje zit in een “ik ben drie en zeg nog steeds nee” fase maar zoonlief en ik eten juist heul veul groenten. Die is ook al heel enthousiast een eigen stukje tuin aan het omploegen voor zijn paprika en tomaatjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs