Focaccia

Ik probeer regelmatig een ander focaccia recept uit. Dit recept, van Jamie Oliver, vond ik tijdens het surfen langs de vele foodblogs die ik volg. Ik zocht naar een recept waarin semolina (of griesmeel) gebruikt werd maar ik hou niet van een brood waar zoveel toppings op liggen. Daarom bleef het basisrecept over.

Dit heb je nodig:
– 100 gram semoline
– 400 gram tarwebloem
– 1/2 tl zout
– 1/2 tl suiker
– 1 zakje droge gist
– 300 ml lauw warm water
– Olijfolie
– Zeezout

Zeef de bloem en de semolina in een kom en voeg het zout toe. Los de gist op met het suiker in het water, maak een kuiltje in de bloem en giet hierin het gistwater. Roer dit tot het een samenhangend deeg is en kneep het dan 5 minuten stevig door tot je een licht soepel deeg hebt. Offfff, je doet zoals ik alles in de kom van je Bosch kneedmachine, roer alles op een lage stand door en kneed je deeg vervolgend 5 minuten op een niet te hoge stand. Vervolgens kneed ik het deeg altijd nog even zelf door op het aanrecht, vet ondertussen de kom in met een beetje olijfolie en leg het deeg terug in de kom. Dek de kom af en zet deze 30-45 minuten op een warme tochtvrije plek.

Duw het deeg na het rijzen op een bakplaat plat tot ongeveer 1,5 cm dik. Maak er met je vingers kuiltjes in en besprenkel met olijfolie en grof gemalen zeezout. Laat het brood nog 20 minuten rusten en verwarm ondertussen je oven tot 220 graden Celsius op (ik gebruik hier de stand boven en onderwarmte). Bak het brood ca. 20 minuten.

Het brood hierboven afgebeeld heb ik gebruikt tijdens een Griekse maaltijd. Door het deeg heb ik extra een flinke tl thijm, een teentje knoflook geperst en een paar zwarte olijven in schijfjes gekneed. De focaccia hiernaast gebruikte ik bij de Ropa Vieja, met verse Salsa, Guacamole en tortillachips. Door het brood kneedde ik 1 1/2 tl pikant paprikapoeder, een 1/2 rode paprika in kleine blokjes en een handje vol peterselie en korianderblad, fijn gesneden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs