Baba Ganoush

Baba Ganoush is een van oorsprong Levantijns gerecht van gegaarde of gegrilde aubergine gemengd met heel fijn gesneden tomaten en uien, olijfolie en verschillende kruiden. Eenzelfde gerecht maar dan met alleen aubergine, dus zonder extra groenten, wordt Mutabbal genoemd. Maar in Egypte noemen ze deze spread zonder groenten weer Baba Ghanousj en daar onstaat dan ook meteen de verwarring. Terwijl in Syrie en Libanon tomaten en uien toegevoegd worden aan de Baba Ganoush werd in Egypte de toevoeging van Tahin, citroensap, komijn en chilipeper gedaan en ik denk dat deze laatste variant het meest gebruikte recept is in Nederland. De Baba Ganoush die je hier koopt bestaat voornamelijk uit aubergine, tahin, citroensap, olijfolie en kruiden als komijn, munt, cayennepeper of zelfs thijm. Ook vind je de Baba Ganoush hier meestal in de vorm van een puree of crème terwijl de aubergine in Baba Ganoush eigenlijk gesneden moet worden, wat hem iets grover maakt.

baba ganoush

Na een aantal pogingen besloot ik voor een combinatie te gaan van alle varianten, zeg maar het beste en fijnste van alle goede voorbeelden. Een grovere Baba Ganoush dus met een heel fijn gesneden uitje en tomaat, vers citroensap en een beetje munt. Heerlijk met brood maar ook om bijvoorbeeld komkommer in te dippen. Maak de Baba Ganoush, indien mogelijk, een dag van tevoren. De smaak is dan beduidend beter.

Als bijgerecht of mezze heb je hiervoor nodig:

  • 1 flinke aubergine
  • 1 trostomaat
  • 1/2 kleine rode ui
  • 2 eetlepels tahin
  • 4 eetlepels citroensap
  • 4 blaadjes munt
  • 1/4 tl komijn
  • 1/4 tl cayennepeper of pul biber
  • 1 eetlepels water
  • 1/2 tl zout

Grill de aubergine op vuur, in oven, of de BBQ. Wij hadden de dag ervoor een stukje vlees op de BBQ liggen en in de resterende warmte heb ik de aubergine gegrild. 10 tot 15 minuten is voldoende maar kijk uit dat de aubergine niet teveel verbrand. Laat de aubergine afkoelen in een afgesloten zak en verwijder, zodra de aubergine afgekoeld is, de schil. Snijd de aubergine met een groot mes in kleine blokjes. Snipper de ui heel fijn, verwijder de zaadlijsten van de tomaat en snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Snijd de muntblaadjes zo fijn mogelijk en meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar.

Laat de Baba Ganoush een nacht in de koelkast rusten en proef hem dan. Ik besloot om met nog een klein scheutje citroensap en een eetlepel water erbij de Baba Ganoush wat smeuïger te maken

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs