Ayran – Turkse yoghurtdrank

Ayran kocht ik waarschijnlijk voor het eerst in een Duitse supermarkt waar ik de bekertjes al jaren zie staan. Pas veel later zag ik ze ook  bij sommige Nederlandse supermarkten staan. Het is niet zo dat ik het vaak kocht in Duitsland maar heel af en toe als het warm weer is en je alle boodschappen binnen hebt zo’n heerlijk koel yoghurtdrankje……

Ayran - Turkse yoghurtdrank

Of Ayran echt Turks is weet ik niet, terwijl ik op internet ging zoeken vond ik meerdere mensen die het tegendeel beweerden. Hoe het ook zij, het wordt in Turkije in ieder geval heel veel gedronken en als je in Nederland geen Ayran kunt vinden dan adviseer ik je een Turkse winkel binnen te stappen. Die hebben het geheid. Basis van Ayran is uiteraard de Turkse yoghurt, water en zout maar ik ben in Duitsland ook al varianten tegen gekomen met citroen en munt. Ook schijnt peper en basilicum soms toegevoegd te worden. Buiten Turkije ben ik al recepten voor Ayran tegen gekomen waaraan blokjes komkommer toegevoegd worden.

Ik ging uit van het recept van Eslem van Mijn Mixed Kitchen en gebruikte in eerste instantie de gewone Turkse yoghurt (verkrijgbaar in de Turkse winkel) maar op de een of andere manier vond ik de drank te zwaar en te vet. Ik besloot dus nog een poging te wagen met de Turkse yoghurt van 3,5% vet en die beviel mijn veel en veel beter. Een ijskoude lichte drank met een beetje zout en een paar blaadjes munt. Want dat is toch wel erg lekker erbij.

 

Ayran - Turkse yoghurtdrankVoor 2 glazen van deze Ayran – Turkse yoghurtdrank heb je nodig:

  • Een maatbeker
  • 100 ml Turkse yoghurt
  • handvol ijsblokjes
  • Ijskoud water
  • zout
  • paar blaadjes munt

Doe de yoghurt en de blaadjes munt in een hoge maatbeker, voeg een handvol ijsblokjes toe en vul aan met ijskoud water tot 300 ml. Voeg een snuf zout toe, uiteindelijk denk ik dat ik er ongeveer een halve theelepel in had zitten. Zet de staafmixer in de beker en mix de yoghurtdrank totdat deze mooi schuimig is. Schenk de Ayran in mooie glazen, schep er wat schuim op. Voeg eventueel nog twee of drie ijsblokjes toe. Garneer met een blaadje munt, ow ja, dat was ik vergeten op de foto.

Ik dronk de Ayran als lichte lunch met een paar mooie tomaatjes uit eigen tuin met alleen een beetje dille en versgemalen zwarte peper. Of zet een kan op tafel bij mezzedes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs