Aspergesoep met dragon, bosui en ham

By far de beste aspergesoep die ik ooit gehad heb liet de liefste weten. Ondanks de peper, die ervoor zorgde dat de tissuebox naast zijn bordje stond. Het mocht de pret niet drukken, deze aspergesoep is een blijvertje.

M’n fijne puber had er zin in vandaag. Hij was niet uit de keuken weg te slaan. Terwijl ik de asperges schilde stond hij aardappelen te schillen. “Wat een berg schillen he” merkte hij op. “Wist je dat de schillen normaal gebruikt worden om aspergesoep te maken?” Hij keek me een beetje ongelovig aan. “Waarom doen we dat dan niet?” Tja inderdaad, waarom doen we dat niet…..

Een fantastische manier om werkelijk alle smaak uit je asperges te halen. Terwijl er twee kilo prachtig witte asperges lagen te wachten in fris water maakten we van de schillen en de eindstukjes deze aspergesoep met dragon, bosui en ham. Voor een perfect en compleet aspergemenu

aspergesoep

Je hebt nodig voor ongeveer 6 borden:

 • De schillen van asperges (van twee kilo dit keer)
 • 2 groentenbouillonblokken
 • 2 theelepels gedroogde dragon
 • Vers gemalen zwarte peper
 • 100 gram gekookte ham
 • 50 gram roomboter
 • 60 gram bloem
 • 250 gram asperges
 • handvol platte peterselie
 • 200 ml kookroom
 • 3 bosuitjes

Zet de schillen en de eindjes van de asperges op met 1,2 liter koud water. Voeg de bouillonblokjes toe en laat de bouillon met de deksel erop aan de kook komen. Laat de schillen met de deksel half op de ketel een half uurtje pruttelen.

Snijd ondertussen de ham in fijne reepjes en de bosui in ringetjes. Snijd de peterselie fijn. Snijd de asperges in stukjes van 2 cm.

Zeef de bouillon, druk de schillen goed uit om te zorgen dat alle smaak in de soep terecht komt en niet in de schillen achter blijft. Voeg nu de stukjes asperges toe zodat deze al kunnen garen.

Maak een roux. Smelt de boter langzaam in een steelpannetje en voeg daar in één keer de bloem aan toe. Zet het vuur iets hoger en laat de bloem in 2 minuten onder voortdurend roeren garen. Voeg dan beetje bij beetje bouillon toe. Normaal blijf ik toevoegen tot de steelpan vol is. Daarna roer je de roux in delen door de resterende bouillon. Roer de dragon en de zwarte peper door de soep. Laat de soep nog een keer aan de kook komen, kook onder regelmatig doorroeren tien minuten door.

Zet het vuur dan lager en roer de kookroom door de soep. Proef of de soep nog wat extra zout nodig heeft. Laat de soep nog een minuut of tien pruttelen en roer dan de gekookte ham, de peterselie en de bosui door de soep. Garneer met wat reepjes achtergehouden gekookte ham en bosui. Serveer eventueel een half gekookt eitje in de soep.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Aspergesoep met dragon, bosui en ham

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs