Zuur van komkommer en paprika

Vaak koop je groenten die je niet helemaal op maakt of waarvan je maar een deel nodig hebt. Een rode paprika gaat wel in z’n geheel in een gerecht maar als je er ook een andere kleur bij wilt doen kies ik er toch vaak voor om een halve van beide te nemen. Een bosje radijsjes vind ik heerlijk voor tussendoor maar een heel bosje gaat dan toch vaak niet op. Manlief houdt niet van tomaten en vaak maak ik dan komkommer en tomaten apart. En gebruik ik dus geen hele komkommer…

Deze salade of zuur van onder andere komkommer en paprika is eigenlijk overal wel bij te serveren. Je maakt fijn de restjes uit je groentelade op en je hebt zeker een week een grote pot zuur. Zoals je kunt zien gebruikte ik naast de komkommer en paprika ook nog radijsjes en rode ui maar probeer gerust ook dunne plakjes meiknol, courgette, puntpaprika’s en als je durft een pepertje.

Neem een ruime weckpot, de pot op de foto is bijna drie liter. Komkommer en courgette worden lekker zacht en veranderen iets van kleur terwijl de paprika nog best knapperig blijft. Varieer naar wat jij lekker vindt en wat er nog in je groentelade ligt.

Voor een grote pot neem je:

  • 1 liter natuurazijn, die donkere
  • 2 glazen water, ongeveer 300 ml
  • 2 volle eetlepels suiker
  • 1/2 tot 1 eetlepel zout
  • 1/2 eetlepel peperkorrels, licht gekneusd
  • 1 komkommer
  • 1 rode of gewone ui (kleur he 😉 )
  • 1 rode paprika of 1/2 rode en 1/2 groene (of wat voor paprika je ook hebt liggen)
  • Vul aan met radijsjes, meiknol, peper, courgette, wortel

Gebruik je wortel, wat erg lekker is, snijd deze dan in dunne plakjes en blancheer de wortel even, een minuut of 2 in koken water

Snijd de ui in dunne halve ringen en alle andere groenten in dunne plakjes. Halveer de plakjes als je ze te groot vind. Laat de wortel afkoelen of spoel even koud af als je wortel gaat gebruiken.

Meng de azijn, het water, de suiker, het zout en de peperkorrels in je weckpot. Houd er rekening mee dat de pot in de koelkast moet passen. Laat het zout en de suiker goed oplossen en proef of er misschien nog wat suiker of zout bij moet. Over smaak valt immer niet te twisten. Wij houden ervan als de groenten nog best zuur is, anderen houden liever van meer zoet-zuur.

Doe de groenten bij het azijnmengsel, zorg dat alles onder staat. Voeg eventueel nog een glas azijn en een glas water toe. Zet de pot nu in de koelkast en laat de smaken goed intrekken. Een uur of twee is in principe al genoeg om te kunnen eten maar de dag erna is alles nog veel lekkerder. Zet de pot gewoon op tafel maar zorg ervoor dat je een schone lepel of tang gebruikt, dat zorgt ervoor dat je het zuur langer kunt bewaren. 10 dagen bewaren is heel goed mogelijk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs