Spare ribs

spare ribs

Ik eet vrijwel alles maar ik hou niet zo van vlees waar bot aan zit, kluiven is niet aan mij besteed. Dus geen kippenpootjes, bouten, liefst geen koteletten en al zeker geen spare ribs. Oké voor spare ribs maak ik een uitzondering. Misschien wel omdat ik de marinade zo lekker vind. Of omdat ik heel erg houd van zacht gegaard varkensvlees. 3 of 4 ribjes en dan is het alweer genoeg geweest. De rest is voor de fijne puber die er nog net niet in duikt, een glimlach trekt van oor tot oor bij een bordje kippenkluifjes en een kotelet eet of dat het zijn laatste maal is. En geloof me, het is echt een zoon van me. Ik was er bij.

Onderstaande marinade is voor ongeveer 2 kilo spare ribs. Let goed op, als je niet gemarineerde ribjes koopt, of ze ontvliesd zijn. Is dat niet zo dan moet je dit zelf nog even doen. Dit komt de smaak en het eten zeer zeker ten goede. Dit vlies (ook membraan genoemd) zit aan de holle kant van de spare rib.  Ik vind deze methode makkelijk om te ge-bruiken maar ik gebruik ook vaak een bot mes om onder het vlies te steken. Gebruik een stuk keukenpapier om het vlies los te trekken, zo heb je meer houvast en schonere handen.

Voor de marinade heb je nodig:

  • 2 eetlepels gerookt paprika poeder
  • 1 eetlepel sterk of pikant paprikapoeder
  • 3 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 theelepels komijn
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetlepels neutrale olie
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 cm gember geraspt

Ik hou van zout, ik vind het heerlijk  maar ik gebruik het niet zo veel tijdens het koken zelf. Meestal, en zeker bij gegrilde gerechten, maal ik wat zout boven het vlees als het al op het bordje ligt. Op deze manier kan iedereen zijn of haar zout behoefte doseren en kan ik ervoor zorgen dat ons kleine meisje niet zoveel zout binnen krijgt. Vind je dat zelf niet handig gebruik dan vooral ook zout in de marinade.

Spoel je spare ribs af onder de kraan om eventuele botsplinters of restjes te verwijderen en dep ze droog met keukenpapier.Kwast de spare ribs goed in met de marinade. Bekleed een bakplaat royaal met aluminiumfolie en leg daarop de spare ribs met de holle kant naar beneden. Pak de spare ribs helemaal in met folie en zet ze in een goed voor verwarmde oven van 125 graden. Gaar de spare ribs in 1,5 uur tijd en laat ze vervolgens af koelen. Zet ze afgekoeld weg in de koelkast voor de dag erna óf verpak ze en vries ze in.

Bewaar de overgebleven marinade in de koelkast (als het goed is heb je nog wat over) maar ook die kun je invriezen voor later. De dag erna maak je de juiste porties van de spare ribs (wij maken meestal porties van 3 of 4 ribjes) en grill ze op de BBQ. Doe dit ook met de holle kant van de spare rib naar beneden. Kwast op de bolle kant van de spare rib nog een beetje marinade, de suiker in de marinade karameliseert nu een beetje en zorgt voor een heerlijk gegrild korstje.

Ik koop de spare ribs meestal bij de groothandel in een doos van 10 kilo en bereid ik tegelijk voor. Het is wat werk maar dan heb je wel de meest fantastische spare ribs zo voor het grijpen in je diepvries. Vanuit de diepvries even laten ontdooien en dan hop op de BBQ of bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden in 20 tot 30 minuten goudbruin en knapperig. Om met de fijne puber te spreken: “finger likkin’ good”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs