Pulled Pork deel II

Ik hadden al eerder Pulled Pork gemaakt maar ik zag toen door de bomen het bos niet meer. Of door alle recepten de procureur, wat jij wil. Bbq, oven, crockpot, 3 uur, 8 uur, 14 uur. Dry Rub of niet, uitlek bak of niet. Ik wist het gewoon niet meer. En meer Googelen helpt dan vaak niet echt. Dus ik begon maar zo’n beetje, paste gaandeweg de bereidingswijze aan tot er vlees over bleef wat we allemaal lekker vonden. In mijn enthousiasme en overtuiging dat dit erg lekker zou worden had ik twee stukken procureur mee genomen. En laat er nou nog steeds een fraai stuk procureur in de diepvries liggen. Klaar om omgetoverd te worden tot heerlijke Pulled Pork.

Pulled Pork

Dit keer begon ik met de Dry Rub. Vorige keer gebruikte ik een bbq ketchup met een licht rookaroma. Dit keer besloot ik voor een serieuze Dry Rub te gaan. Eentje waar je nog over na praat zeg maar en nog weken kunt gebruiken. Want zo’n mengseltjes maak je niet voor één keer. Ik heb ooit een setje Amerikaanse maatlepels gekregen met cup maten en deze heb ik, per toeval, nu ook gebruikt.

De Dry Rub:

  • 1/4 cup donkere basterdsuiker
  • 1/4 cup gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel thijm
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 1 theelepel selderiezout
  • 1 theelepel zeezout

Ik ging uit van een basis bbq rub met de suiker, paprikapoeder, uipoeder, knoflook, peper en veel zout. Maar ik minderde serieus in het zout en voegde daar de nodige kruiden aan toe. Cayenne voor de pit, oregano en thijm en selderie. Je krijgt een fraai bakje Rub natuurlijk, veel meer dan je nodig hebt voor de procureur. Ik denk dat ik ongeveer 4 flinke eetlepels gebruikte voor de Pulled Pork (ongeveer 2,5 kilo), de rest bewaarde ik in een schoongemaakt en droog jampotje. Lijkt me uitermate geschikt als basis voor heel veel zaken op de BBQ. Marinade een paar uurtjes in laten trekken in de koelkast en een half uur voordat de procureur in de oven gaat het vlees uit de koelkast halen.

Pulled Pork

De procureur ging wederom in de oven. De combinatie BBQ en niet continu in de buurt zijn vind ik toch minder met kinderen die rond rennen en de oven was vorige keer ook erg goed bevallen. De oven op hetelucht stand en 105 graden voor verwarmd. Verdeel nog 1 of 2 extra eetlepels rub over de procureur en plaats deze dan op het rooster in het midden van de oven. Onder het rooster zet ik een grote ovenschaal met een vel aluminiumfolie erin om het vleesvocht en vet op te vangen. Het aluminiumfolie is er puur voor om te voorkomen dat een en ander aan koekt in de ovenschaal. Het vlees moet een kerntemperatuur hebben van 88 graden Celsius en ik gebruikte daarvoor een kernthermometer. Ooit gekocht bij de Lidl voor een paar euro en ik ben er zeer tevreden mee. Na 8 uur was het zover, de magische 88 graden waren bereikt. Deze 8 uur zijn natuurlijk geen vast gegeven, ze zijn afhankelijk van je oven maar ook van de grootte en dikte van je stuk vlees.

Laat het vlees na deze lange ovensessie even uit rusten in een laagje aluminiumfolie. Ik heb ervoor gekozen om dit te doen in de oven zelf met de deur op een kiertje. Zo blijft het vlees lekker warm. Na een half uur kan het vlees met twee vorken uit elkaar getrokken. Ik heb er dikke plakken vanaf gesneden en deze vervolgens met vorken in stukjes getrokken.

De Pulled Pork was zeker beter dan de vorige keer, mals, gaar maar niet zo droog als vorige keer. De mannen waren enthousiast, ik zelf zeker ook en het meisje heeft geproefd. Daar was ik al heel blij mee. Uiteraard hadden we er Coleslaw naast en vers Turks brood. Voor de Coleslaw gebruikte ik al basis het recept van Levine met hier en daar wat aanpassingen. Het brood kocht ik lekker vers bij de Turkse bakker.

En weet je wat het mooiste is? Het was zoveel dat er voor nog zo’n fijne maaltijd in de diepvries ligt. En dan hoeven we geen 8 uur te wachten.

Pulled Pork

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Pulled Pork deel II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs