Het perfecte pizzadeeg

Bij de bibliotheek haal ik regelmatig kookboeken van bekende koks. Omdat ik meestal maar een paar recepten echt interessant vind en ik het jammer vind om veel geld te spenderen aan een boek dat dan achteraf toch tegen valt. Een van die boeken is Save with Jamie van Jamie Oliver. Dat klinkt meteen goed en het tv programma ziet er, zoals altijd, flitsend uit. Want ik mag em wel, Jamie, maar budgetteren?

In een van de afleveringen van zijn programma had hij het over “the perfect pizza dough” en daar had ik wel oren naar. Hij maakte met hetzelfde deeg een dikke pan pizza maar ook een dunne pizza op een plaat. Makkelijk te maken, weinig ingrediënten, in te vriezen dus in grote porties te maken. Almost ideal, yes! Want zoonlief houdt van dikke panpizza’s en manlief heeft de pizza het liefst zo dun als krantenpapier. En het kan nu allemaal, met één deeg. Let’s go! Ben je al enthousiast? De mannen wel, zij mogen dus kneden 🙂

Ingredienten:

  • 1 zakje droge gist
  • 600 ml lauw water
  • 1 kilo bloem
Dit is het originele recept. Ik maakte het maar het was natuurlijk wat veel voor ons vieren. Een deel van wat teveel was heb ik voor het rijzen in de diepvries gedaan. Kijken hoe dat werkt. Een ander deel bewaarde ik in de koelkast en liet ik de dag erna ’s morgens rijzen. Ik maakte er kleine bolletjes van voor bij een zacht gekookt eitje. De bolletjes waren heerlijk (en het eitje ook!)
Kneed de ingredienten goed door elkaar met een flinke mespunt zout gedurende zeker tien minuten. Ik liet het deeg zelf een minuut of tien bewerken door de deeghaken van mijn keukenmachine om het vervolgens nog zeker vijf minuten zelf door te kneden. Dek het deeg af en laat het zeker een uur rijzen op een warme plaats. Slag het deeg even plat en verdeel in stukken. Voor een pan pizza druk je het deeg in een pan of vorm. Wij rolden het deeg uit op een plaat voor op de steen.
Beleg de pizza met wat jij lekker vind of nog in huis hebt. Favoriet blijven hier de Taco Pizza maar een combinatie van tonijn – ananas – uiringen vind ik ook heerlijk. Of reepjes ham – champignons – paprika reepjes. Of mozzarella – geraspte kaas – spinazieblaadjes. Leef je uit en bak het af op 190 graden, ongeveer 20 minuutjes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs