Griekse witte kool

Een van de dingen waar ik me serieus op verheug als we naar een Grieks restaurant gaan is de saladebar. Een heerlijk bordje met witte kool, feta, kalamatas en uiteraard flink wat pepertjes. Tijdens een van onze vakantie’s naar Griekenland vroeg ik dus meteen of er een lachano salata bij het menu inbegrepen zat. Dat was niet zo maar ik kon het natuurlijk  wel bij bestellen. Wat was ik teleur gesteld toen ik een bord geschaafde witte kool kreeg met wat flintertjes wortel. Partjes citroen erbij en een flesje olijfolie. Maar toch, toen ik aan tafel vers het sap en de olie over mijn kool schepte bleek de witte kool erg lekker te zijn. In een volgend restaurant kreeg ik iets meer informatie en bleken ze de kool niet alleen te schaven maar ook licht te kneuzen. Hierdoor worden de olijfolie en het citroensap beter op genomen en in combinatie met het zout maakt het dat de kool zachter wordt maar toch knapperig blijft. En daar kun je hele verhalen en theorieën op los laten maar dat moet je proeven. Ik geloof dat ik zelden in een week zoveel witte kool gegeten heb 🙂

Als bijgerecht gebruik ik voor 4 personen:

  • 1/4 witte kool, heel fijn geschaafd
  • 3 à 4 eetlepels bladpeterselie, fijn gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • sap van een 1/2 citroen
  • peper en zout naar smaak

Kneus de geschaafde kool licht met je handen. Knijp de kool niet fijn, dat is niet de bedoeling. Voeg de overige ingrediënten toe en laat de kool een uurtje marineren. Proef de kool en voeg eventueel nog iets extra zout, peper of zelfs iets meer citroensap toe.

Deze salade is natuurlijk heerlijk bij een bbq, een bordje inktvisringen of een broodje gyros maar ook op een buffet mis staat deze salade niet. Er zit niet zoveel olie, azijn, suiker en andere stofjes in als de kant en klare versies die je in de supermarkt kunt kopen en is lekker vers dus veel gezonder.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs