Chili con carne

Carnaval is weer voorbij in het zuiden en we hadden niet de meest gezonden menu’s in ons gezin de afgelopen dagen. Twee dagen frietjes, een dag broodjes met soep maar ook een dag heerlijke Chili Con Carne. ’s Morgens vroeg al gemaakt zodat we hem ’s avonds maar hoefde op te warmen. Stokbroodje erbij, tortilla chips en guacamole. Om carnaval toch een beetje “gezond” af te sluiten 🙂

Voor zeker 8 porties heb je nodig:

  • 1 groot blik bruine bonen
  • 2 medium blikken kidneybonen
  • 1 blik maiskorrels
  • 2 paprika’s (wij hadden een rode en een oranje)
  • paar stengels bleekselderij
  • 2 flinke uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1/2 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • chilipoeder, peper of flakes naar smaak
  • 1 tl zout
  • 1/4 bosje verse koriander
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 250 gram rundergehakt
Zo! Dat is een waslijst. Maar dan heb je ook een behoorlijk keteltje Chili, zoals het hier afgekort wordt genoemd. Wij eten er makkelijk 2 dagen van met ons vieren maar omdat er hier en daar wat mensen aan schoven was het “keteltje” na een dag al op. Ook dat is carnaval hier, er schuift altijd wel iemand gezellig aan.
Snipper de ui, snijd de bleekselderij in reepjes, de paprika’s in blokjes. Snijd de knoflook en de koriander fijn. Bak het gehakt rul en voeg achtereenvolgens de ui, de knoflook en de bleekselderij toe. Bak alles op een zacht vuurtje en voeg vervolgens het komijnpoeder, het korianderblad en paprikapoeders toe. Houd een beetje korianderblad achter ter garnering.
Roer de tomatenpuree door het mengsel en laat deze even ontzuren. Giet ondertussen alle bonen en mais af in een zeef of vergiet en spoel ze even onder stromend water af. Roer ze samen met de tomatenblokjes door het groenten-gehaktmengsel. Laat alles 20 minuten op een zacht vuur pruttelen, voeg de blokjes paprika na 15 minuten toe zodat ze niet helemaal verdwijnen in je chili.
Persoonlijk vind ik de chili het lekkerst als deze alle smaken nog een paar uurtjes in kan laten trekken. Af maken met wat korianderblad of peterselie als je liever geen koriander eet. Lekker met tortilla chips, vers gemaakte guacamole & salsa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs